Nederland plaatst zich mogelijk voor de Europese Bucose d’Or in 2018. Dit is een culinaire wedstrijd opgericht met het doel om jongeren enthousiast te maken voor het koksberoep en om het gebruik van kwalitatief goede producten te bevorderen. Jan Smink won de Nederlandse wedstrijd en plaatst zich zo voor de Europese Bucose d’Or. Maar zijn jongeren überhaupt op de hoogte van deze wedstrijd?

Het lijkt er op dat de organisatie haar doel voorbij schiet. In een klas van twintig jongeren van ‘De Rooi Pannen’ kent maar één student de wedstrijd, Bart Koolen. Hij doet zelf mee aan een andere culinaire wedstrijd. Namelijk de competitie ‘Talent van de toekomst’. Dit is bedoeld voor jonge amateurkoks uit Nederland. Bart heeft al een aardig CV, hij heeft bijvoorbeeld gekookt bij driesterrenrestaurant Librije voor een inzameling voor de Johan Cruijff Foundation. Dit is een non-profit organisatie die zich richt op het bevorderen van het geestelijk en lichamelijk welzijn van kinderen en jongeren.

Topchef

Jan Smink, souschef bij Librije, kookte ook mee voor de actie. “Jan Smink is een goede kok”, zegt Bart. “Hij werkt natuurlijk niet voor niets bij Librije, een van de beste restaurants van Nederland. Door hem ben ik geïnteresseerd geraakt in Bucose d’Or. Veel studenten zullen niet bekend zijn met deze competitie omdat de Europese wedstrijden niet in Nederland hebben plaatsgevonden”, vertelt Bart.

Gaststad

In 2018 gaat dit mogelijk veranderen. Nederland is een kanshebber voor het organiseren van de Europese wedstrijd van Bucose d’Or die in dat jaar plaats zal vinden. De stichting meldt op haar site dat Nederland te weinig aandacht krijgt op culinair gebied. Eind maart komt een delegatie uit Frankrijk naar Nederland om een bezoek te brengen aan Rotterdam als mogelijke gaststad.

Onbekende wedstrijd

Annicke Kleve kent de competitie niet. “Wij worden op school op de hoogte gehouden van kookwedstrijden die plaatsvinden, maar dit zijn wedstrijden waar wij zelf aan deel kunnen nemen. De school stuurt informatie van wedstrijden naar alle leerlingen als zij dit belangrijk acht. Dit zijn vaak amateuristische wedstrijden die voor ons toegankelijk zijn. Van ‘Bucose d’Or’ heb ik nog nooit gehoord.”

Berucht

De naam van de winnaar van de Nederlandse finale van Bucose d’Or, Jan Smink, komt Annicke wel bekend voor. “Ik ken hem door zijn werk bij Librije. Hij is een man die veel passie heeft voor zijn vak. De combinaties die hij maakt en de manier waarop hij zijn borden opmaakt zijn heel inspirerend voor mij”, vertelt ze.

Inspiratiebron

Smink neemt een voorbeeld aan zijn baas Jonnie Boer, eigenaar van Librije. “Ik heb veel respect voor hem als persoon, en voor wat hij samen met zijn vrouw Thérèse heeft neergezet de afgelopen jaren. Ik maak een diepe buiging voor zijn kookstijl, maar ook zeker voor hem als mens”, vertelt Smink. Hij heeft zijn kookkunsten te danken aan zijn moeder, maar ook aan de bedrijven waarin hij heeft gewerkt. “Ik heb door de jaren heen op verschillende plaatsen gewerkt. Elke chef heeft zijn eigen keuken, en van elke keuken neem je andere technieken over”, deelt hij mee.

Rivaliteit

De wedstrijd is geen kattenpis voor de winnaar van de Nederlandse Bocuse d’Or. “De Scandinavische landen zijn zware concurrenten voor ons. Zij hebben veel ervaring in het koken van wedstrijden”, concludeert Smink. “Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt ook voor het team van de Nederlandse kok. “We zijn al twee maanden bezig met de voorbereiding van de wedstrijd. We proberen nieuwe dingen te bedenken, en blijven dingen uitproberen totdat het perfect is. Dit kost de meeste tijd, het vergt namelijk veel training. We kunnen het ons niet permitteren om in Boedapest ook maar één minuut te laat te zijn met het meegeven van de gerechten. Dit kan je al de kop kosten.”

Toekomst

Het behalen van de overwinning van de internationale Bucose d’Or is belangrijk voor Smink. “Ik wil zo hoog mogelijk eindigen. In de toekomst start ik misschien nog een eigen zaak, maar op dit moment vind ik het belangrijk om dingen te doen die ik leuk vind en die mij uitdagen”, vertelt hij enthousiast.