De AZC-protesten in Heesch van maandagavond hebben een negatief effect op de vluchtelingenintegratie. Dat zegt Leo Lucassen, hoogleraar Sociale Geschiedenis. Volgens hem versterkt dit protest de islamofobie die al jarenlang heerst.

Islamofobie
Volgens Lucassen moet je de protesten zien in een geheel van islamofobie die Pim Fortuyn in zijn tijd al heeft helpen ontwikkelen. De vijandige opstelling tegenover moslims kan integratie in de weg zitten. Integratie is tenslotte ook een kwestie van acceptatie. Zo lang die er niet is, zal integratie ook moeilijker worden omdat vluchtelingen altijd ‘de minderheid’ zullen blijven.

Onbekend maakt onbemind
Daarnaast hebben de demonstraties vaak te maken met onbegrip, denkt Annemiek Bots, woordvoerder van Vluchtelingenwerk Nederland. “Vaak is er protest voorafgaand aan de komst van een AZC. Dat kan met verschillende factoren te maken hebben, bijvoorbeeld met het feit dat inwoners zich slecht geïnformeerd voelen. Op het moment dat zo’n AZC er eenmaal is, zie je vaak dat het vanzelf wel goed gaat.”

Oranje
Dat kun je bijvoorbeeld zien in het dorp Oranje. Daar demonstreerden mensen niet zozeer tegen de komst van asielzoekers, maar omdat ze zich slecht geïnformeerd voelden en omdat het aantal asielzoekers te groot was voor het dorp, maar vandaag de dag zie je dat de rust is wedergekeerd. Bewoners zetten er zelfs winkeltjes op voor de nieuwe mensen in het dorp.

Mediabeeld
Het is dus niet zo dat vluchtelingen zich sowieso niet welkom voelen. Toch komt dat wel eens voor. Uiteraard volgen ze ook tot op zekere hoogte het nieuws en krijgen ze dus het negatieve beeld mee dat van ze wordt geschetst. Daar ligt volgens Marcel Lubbers, socioloog aan de Radboud Universiteit, ook net het probleem, aangezien het lastig is om dat beeld te veranderen.

Oplossing
Als de autochtonen in de buurt van een (nieuw te bouwen) AZC zich ervan bewust zouden zijn dat negativiteit het integratieproces in de weg kan zitten, zou dat volgens Lubbers veel op kunnen lossen. Vaak demonstreren ze immers tegen de komst van asielzoekers omdat die zich volgens hen niet integreren.