Noord-Koreaanse wetenschappers hebben de eerste kater-vrije alcohol uitgevonden, zo meldt de krant Pyongyang Times. Volgens een van de grootste kranten van het land zou de alcohol, genaamd Koryo Likeur, gemaakt zijn van Ginseng en kleefrijst en maar liefst 30 tot 40 procent alcohol bevatten.

Een avondje flink doorhalen en de volgende dag opstaan zonder een bonkend hoofd, wie wil dat nou niet? Als we de Pyongyang Times moeten geloven ligt dit binnen handbereik. De Taedonggang Foodstuff Factory zou al tien jaar bezig zijn met katerloze alcohol en is hier, volgens de Noord-Koreaanse staatskrant, nu eindelijk in geslaagd.

Ginseng & kleefrijst

De alcohol zou gebrouwen worden uit Ginseng (ook wel bekent als Insam) en kleefrijst. Ginseng, een plant die veel voorkomt in Noordoost-Azië, staat bekend om zijn medicinale werking. De plants wordt dan ook al van vroeger uit gebruikt als medicijn in Azië. Het genezende effect van Ginseng is vooral te danken aan het hoge gehalte steroïde-achtige stoffen en is hierdoor goed voor het afweersysteem.

Ginseng wordt al langer gebruikt voor het maken van sterke drank, maar is van zichzelf erg bitter van smaak. Het is hierdoor niet echt een populaire plant om mee te brouwen. Echter door kleefrijst in plaats van suiker te gebruiken in het brouwproces zou, volgens de Pyongyang Times, de alcohol minder bitter smaken en nog belangrijker: het voorkomd een kater!

Voor de Koryo Likeur zou zes jaar oude Ginseng zijn gebruikt, want dan zou het medische effect het sterkst zijn. Verder zou Koryo Likeur ‘erg gewaardeerd worden onder kenners en liefhebbers’, zo is te lezen in het artikel van de Noord-Koreaanse krant.

Fabel

Voor wie al zijn tassen aan het pakken is om een katerloos leven te gaan leiden in het communistische land: hold your horses! De Noord-Koreaanse media staat namelijk al langer bekent om haar dubieuze beweringen.

Zo claimde NK News Report eerder dit jaar dat medicijnen die Ginseng bevatten ernstige ziektes als AIDS, SARS, en MERS konden genezen. Dit werd later door meerdere geneeskundige ontkend.

Ook hoogleraar biologie aan de Universiteit Wageningen Emil Wolbert noemt de kater-vrije alcohol een onwaarschijnlijke ontwikkeling. “Zo ver ik weet, is het onmogelijk om alcohol te ontwikkelen waar je geen kater van krijgt. Er zijn namelijk twee soorten alcohol: ethanol en methanol. Ethanol zit in alcoholische dranken en daar krijg je sowieso een kater van. Er zou een andere vorm van alcohol in de Koryo Likeur kunnen zitten, namelijk methanol. Methanol is echter nog schadelijker dan ethanol, omdat het bij innamen blindheid kan veroorzaken en zelfs kan lijden tot overlijden. Ik schat de kans dus vrij klein in dat Noord-Korea kater-vrije alcohol heeft weten te ontwikkelen.”