Vmbo school Olympia werd maandag uitgeroepen tot een van de excellente scholen in Nederland. Docent Simon Cornelissen: “Het is een grote eer om excellente school te zijn, wij willen vooral zo doorgaan.”

Afgelopen maandag maakte de Onderwijsinspectie bekend welke Nederlandse scholen de titel Excellente School 2015 mogen dragen. Van de 210 scholen die zich hiervoor inschreven, zijn er 130 daadwerkelijk benoemd. Het gaat hier om zo wel basis- als middelbare scholen. Deze moeten zich profileren door middel van een presentatie en een bezoek door de Onderwijsinspectie.

Excellent

Scholen mogen zelf bepalen waarom zij vinden een Excellente School te zijn. Om de scholen hierbij wat richtlijnen te geven, heeft de Onderwijsinspectie verschillende punten opgesteld. Zo kan een school excelleren door de invulling van de lessen, de manier waarop deze worden gegeven of door zich te onderscheiden in de maatschappelijke taak van de school. Olympia excelleerde zich door middel van vertrouwen tussen leraren en leerlingen.

Olympia

image
Cornelissen is trots op zijn school.

Cornelissen legt uit hoe Olympia een excellente school is geworden. “Vijf jaar geleden werden wij bijna bestempeld als een zeer zwakke school. Dat was het moment waarop de directie besloot alle touwtjes in handen te nemen. Na anderhalf jaar kwam het vertrouwen bij de leraren terug. Er wordt nu niet alleen gekeken naar de resultaten, maar vooral naar het vertrouwen tussen leraren en leerlingen.”

Een ander belangrijk punt is de aandacht die er voor de leerlingen is. Cornelissen: “Wij hebben klassen van maximaal 20 leerlingen, waardoor wij veel persoonlijke aandacht geven. Er worden hier ook veel bijlessen gegeven, en dat gebeurt allemaal door de leraren zelf. Zo zorgen wij dat de leerlingen geen achterstand krijgen.”

Leerlingen

Ook Richelle en Yosue, leerlingen op Olympia,  hebben het naar hun zin. “De leraren gaan op een goede manier met je om en dat merk je in de sfeer”, vertelt Richelle. Ook Yosue is erg tevreden. “Ik heb soms wat extra hulp nodig, en krijg dit altijd. Ook wordt er veel gedaan met je talenten, zoals bij gym. Ik zit zelfs in de schoolband!”

Lees hier het hele onderzoeksrapport over Olympia.