Het Nederlands heren waterpoloteam heeft zich geplaats voor het Oympisch Kwalificatietoernooi (OKT). Dat heeft de bondscoach van het herenteam, Robin van Galen, bevestigd. “Het wordt nog een hele klus, maar we zitten erbij.”

Gister won Oranje van Georgië op het EK in Belgrado. Het waterpolo team van Van Galen is zeker van de twaalfde plaats. Die twaalfde plek blijkt nu genoeg te zijn voor een toegangsbewijs voor de OKT.

Robin van Galen, bondscoach van het herenteam
Robin van Galen, bondscoach van het herenteam

Na de winst van gister was het nog niet zeker of de twaalfde plek goed genoeg was voor de kwalificaties. Het hing er vanaf hoeveel landen buiten Europa zich nog zouden aanmelden voor de OKT. FINA laat weten dat vier niet-Europese landen zich opgegeven hebben: Canada, Zuid-Afrika, Kazachstan en Nieuw-Zeeland. Daardoor is de twaalfde plaats genoeg voor een ticket naar het OKT. De kwalificatie rondes zullen van drie tot tien april in Italië worden gespeeld.

Dames

Om 13:30 gaan het Nederlandse dames waterpoloteam strijden om een plek in de halve finales tijdens het EK. Duitsland is de tegenstander van Oranje dames. Van Galen denkt dat Nederland wint. “Ik verwacht een vrij makkelijke wedstrijd tegen Duitsland. Die gaan ze zeker winnen.” Als de dames winnen, zullen ze morgen spelen tegen Spanje of Rusland. Die landen zijn al geplaats voor de halve finales. “Vooral Spanje vind ik erg sterk, maar Nederland speelt ook erg goed op dit moment. Dus dat wordt een hele mooie wedstrijd”, zegt Van Galen met overtuiging. De wedstrijd wordt gevolgd op de nieuwsredactie.