Het gebruik van permanente fillers voor cosmetische ingrepen is vanaf 2015 in Nederland verboden. In plaats van fillers die puur chemisch zijn is er nu een cosmetische ingreep waar gebruik wordt gemaakt lichaamseigen stoffen zoals vet uit je kont.  

Minister Schippers heeft de middelen van permanente fillers verboden, daarom ‘kiezen’ mensen steeds vaker voor de techniek om lichaamseigen stoffen zoals vet op een andere plek te laten injecteren. Deze stoffen zijn namelijk ook permanent, maar niet chemisch. Je hebt ook nog de keuze om semi-permanente fillers te nemen, maar hier kiezen weinig mensen voor omdat de ingreep snel vervaagd.

Het stereotype beeld van cosmetische chirurgie zijn personen die eruit zien zoals Donatella Versace of Michael Jackson. Bij hen was goed af te lezen dat ze aan hun gezicht hebben gesleuteld, terwijl de meerderheid van de mensen die cosmetische chirurgie hebben gehad er niet openlijk voor uitkomen. Dit was bijvoorbeeld goed te zien in de BNN-serie Sophie in de kreukels.

In de Janssen Kliniek in Oisterwijk raden ze een nieuwe techniek aan: lipofillers. Met die techniek wordt eerst vet uit het lichaam gezogen, bijvoorbeeld uit je billen, door middel van liposuctie en daarna als filler terug in het gezicht gespoten. Deze trend heeft de jeugd alleen nog niet helemaal bereikt. “Deze techniek is bij jongeren nog niet erg populair, want het is veel duurder dan de fillers die wij voorheen gebruikten en de semi-permanente die we nog steeds gebruiken. Het gebeurt wel, maar de vetbehandeling kost meer dan duizend euro,’ reageert de kliniek. En dat hebben jonge mensen vaak niet klaarliggen. “We zien wel dat lipfillers erg populair zijn bij jongeren.”

Grote lippen

Kylie Jenner gaf vorig jaar ook toe dat zij fillers gebruikt in haar lippen, dus dat kan de reden zijn waarom deze cosmetische behandeling zo populair is onder jongeren.

Dat jongeren grote lippen willen hebben, komt dus niet als verrassing. Halverwege vorig jaar hadden we de ‘Kylie Jenner lip challenge’. Mensen zogen vacuüm in een flesje of glas, waardoor je lippen opgezwollen raken Dat werd een hype op het internet. Jenner heeft de meest populaire lippen op dit moment. De lippenstift en lippotloden die zij gebruikt zijn niet aan te slepen en haar eigen lippenstiftlijn was binnen een minuut wereldwijd uitverkocht en de kits werden daarna voor hele hoge prijzen verkocht op eBay.