The Awesome Foundation zorgt ervoor dat Tilburg nét een beetje mooier wordt. Deze week is de tweede ronde gestart. Pitch je idee, win duizend euro en ga aan de slag.

Hoe zag Tilburg er vroeger uit en hoeveel is het veranderd? Foto’s met die beelden zie je binnenkort door heel de binnenstad hangen door een nieuw initiatief in Tilburg: The Awesome Foundation. Dit initiatief is over komen waaien uit Amerika en heeft nu drie organisaties in Nederland, ook wel chapters genaamd. In Rotterdam, Amsterdam en ook in Tilburg.

‘Trustees en pitchdagen’

De tweede ronde is deze week gestart. Initiatiefnemer van chapter Tilburg, Thomas Michielsen, vertelt over de The Awesome Foundation: “Als je een idee hebt om het centrum op te leuken, is het zonde als het goede idee verloren gaat. We hoorden van The Awesome Foundation uit Amerika en hebben het initiatief hierheen gehaald.”

Twintig investeerders, zogenoemde trustees, leggen allemaal vijftig euro in. Deze trustees kiezen na de pitchdagen, waarop de bedenkers het idee kunnen presenteren, welk idee zij willen steunen. Degene met de meeste stemmen wint uiteindelijk het geldbedrag van duizend euro en kan aan de slag. Dat je een goed idee hebt, wil nog niet zeggen dat je uitgenodigd wordt om het idee te komen pitchen. Michielsen vervolgt: “Uit alle aanmeldingen die we binnen krijgen, nodigen we vijf kandidaten uit.” Ze worden geselecteerd op originaliteit en haalbaarheid. Het kan ook dat iemand een goed idee heeft, maar dat het niet haalbaar is. Of dat er mensen tussen zitten die zelf met die duizend euro vandoor willen gaan. “Dat is ook niet de bedoeling, we willen ook niet voor schut staan.’’