Nu Nederland niet meedoet met het komende EK voetbal, is het de hoogste tijd voor een alternatieve benadering tot voetbalsucces. Wat ooit begon met een over-de-top-cultfilm, genaamd Shaolin Soccer – een combinatie van oosterse vechtkunst en voetbal – is straks wellicht werkelijkheid. China heeft sinds kort een heuse ‘Shaolin Voetbal’ academie geopend.

Van de vijfendertigduizend in Kung Fu vaardige participanten, blijven er voor de training uiteindelijk maar honderd over. Het doel? Binnen acht jaar China omtoveren tot een wereldspeler in het voetbalwereld.  Voordat iedereen (letterlijk) warmloopt voor dubbele salto’s en doelpunten vanaf de middellijn… Hoe praktisch is de combinatie van oosterse vechtsporten en voetballen?

Overeenkomsten
Rémon van Westenbrugge beoefent al dertien jaar wingTczun (een stroming binnen Kung Fu). Hij is trainer bij de Tilburgse afdeling van de EWO vechtsportscholen. Vroeger voetbalde Rémon, dus hij ziet de link wel in de combinatie met voetbal: “Uiteindelijk komt het neer op soortgelijke vaardigheden. Snelheid, balans, kracht, reflexen, enzovoort – dit zijn elementen die belangrijk zijn in beide sporten.” Al deze vaardigheden worden uitgebreid geoefend in Kung Fu.

Individueel of teamgericht
Op de vechtsportschool kent hij eigenlijk niemand die ernaast ook voetbalt. Van Westenbrugge ziet het grootste verschil in de individuele aard van de vechtsport, terwijl voetbal vooral een teamsport is. Op de vraag of z’n vechttraining bij het voetballen zou helpen, antwoordt hij het volgende: “Indien ik destijds naast mijn wingTczun koos te voetballen, dan had ik sowieso meer zelfvertrouwen gehad. Met name in grotere tegenstanders uitspelen en passeren.”

528953_417722328301836_1311074782_n
Links Tilburgse trainer Remko Steffers, in het midden Rémon, rechts Grandmaster Edgar Zimmermann

Beheersing
Of de vechtsport werkelijk helpt met balbeheersing is nog de vraag, maar Van Westenbrugge gelooft dat een goede traptechniek helpt om de bal hard te trappen. Zelfbeheersing komt ook uitgebreid aan bod in deze oosterse vechtsport.

Een gereserveerde kijk
Luca Lin, de grote winnaar van de Nationale Shaolin Kampioenschappen 2015, is sceptisch over de plannen van China: “Chinezen zijn sterk individu-gericht, dus ik weet niet of dit gaat lukken.” Je hebt teamwork nodig om een teamspel te kunnen winnen.” De voetbaltraining wordt gegeven aan jongens en meisjes tussen de tien en twaalf jaar, Lin ziet hier een voordeel in: “Ik denk dat het een goede benadering is. Aangezien ze lichamelijk sterker zijn, kunnen ze al hun energie steken in het leren van voetbal.” Wat betreft het oefenen van de traptechniek zegt Lin: “Traptechnieken van Shaolin zijn bedoeld zijn voor het menselijk lichaam, en niet voor een object dat aan je voeten ligt. Als je een bal wilt leren trappen, dan moet je op een bal oefenen en niet op andere dingen.”

Ver gezocht? Welneen. Er is wellicht hoop voor het Chinese voetbalsucces, dit zijn bekende voetballers met een achtergrond in vechtsporten.

Bekende voetballers met vechtsportvaardigheden

Wayne Rooney
“Ik trainde elke avond voor voetbal en boksen toen ik vijftien was. M’n club Everton zei dat ik moest stoppen met boksen als ik door wou gaan met voetbal.” Volgens de oom van Rooney was hij een sterke en vaardige jongen. Echter, voetbalclub Everton vertelde z’n ouders dat Wayne zich beter op voetballen kon richten. Z’n traptechniek is zo ook in elk geval tot z’n recht gekomen:

Zlatan Ibrahimovic
Deze Zweed is letterlijk en figuurlijk een reus binnen de wereldvoetbal; één met temperament. Ondanks zijn iets wat bevlekte reputatie – Zlatan deinst niet terug van fysiek geweld, zelfs niet naar ploeggenoten – voegt zijn zwarte band in taekwondo een berekende kalmte toe aan z’n temperament. De onderstaande goal spreekt voor zich:

Roy Keane
In de jaren negentig was hij een vaste schakel op het middelveld van Manchester United. Zijn trainer van destijds, Alex Furguson, schreef in diens biografie dat Keane’s vertrek een godsgeschenk was voor MU: “Keane voerde een waar schrikbewind in de kleedkamer met z’n intimiderende en agressieve gedrag.” Deze Ierse voetballer kreeg ooit een boete van honderdvijftigduizend pond voor het breken van iemands knie (zie filmpje). Toen hij 10 jaar was bokste hij al. Hij moest stoppen vanwege zijn lengte, maar passie voor de vechtsport verloor hij nooit.

Boudewijn Zenden
De zoon van oud-Judoka en NOS-commentator Pierre Zenden. Boudewijn deed Judo tot zijn zestiende jaar en op zijn viertiende had hij al een zwarte band. Deze oud-PSV’er kwam uiteindelijk bij FC Barcelona, Chelsea en Olympique Marseille terecht. Tegenwoordig is hij judotrainer en een trotse eigenaar van een judokaschool:

Yevhen Konoplyanka
Een speler die minder bekendstaat vanwege doodschoppen of rode kaarten, maar vooral bekend is vanwege een bliksemsnelle dribbeltechniek. Vleugelspeler Konoplyanka staat onder contract bij Sevilla FC en heeft sinds 2010 meer dan veertig interlands gespeeld voor Ukraine. Op z’n zevende pakte hij karate op, daarin haalde hij een zwarte band. Hier een verzameling van zijn mooiste acties en doelpunten: