De gemeente Boxtel gaat onder de inwoners peilen wat ze willen met vuurwerk tijdens Oud & Nieuw. Opties zijn georganiseerde shows of vuurwerkvrije zones. Maurice van Hommel van Vuurwerkgigant Van Hommel uit Boxtel vindt dat maar niks. “Het is een dolk in de rug”. 

Hij is het grotendeels niet eens met mensen die menen dat ze overlast ondervinden van vuurwerk. “Echt goede argumenten heb ik nooit gehoord. Vuurwerk wordt heel negatief belicht en daar zit onze hele branche mee.”

Volgens Van Hommel heeft alle negatieve aandacht te maken met illegaal vuurwerk. “Als je een maand voor Nieuwjaar allemaal harde knallen hoort, komt dat vuurwerk uit het illegale circuit. Daar kunnen wij niks aan doen.”

Weinig overlast

Van Hommel verwacht dat er niet veel tegenstand tegen vuurwerk zal zijn. “In Nederland mag je afsteken van zes uur ’s avond op Oudejaarsdag tot twee uur ’s nachts op nieuwjaarsdag. Als je letterlijk aan mensen vraagt of ze daar last van hebben, ook aan mensen die niet van vuurwerk houden, zal je weinig mensen overhouden die zeggen dat ze het echt niet willen hebben.”

Vóór de zomervakantie wil de gemeente Boxtel een uitkomst van het onderzoek hebben om zo te kunnen bepalen of de jaarwisseling met of zonder vuurwerk wordt gevierd.