Social media-kanalen staan vol met gezonde recepten en sportchallenges. “Vroeger was je cool als je een skateboard had, nu ben je cool als je een fitgirl of een gymjunkie bent”, zegt voedingsdeskundige Joran Broer van Living Well.

Het is een soort maatschappelijke verplichting geworden waar veel mensen aan meedoen. Broer legt verder uit: “99% van de jongeren die ik op consult heb, zegt: ‘ja, ik probeer wel gezond te eten’. Steeds meer mensen eten tegenwoordig ook biologisch. Het aantal dat volledig vegetarisch eet, stijgt de afgelopen jaren een klein beetje. De meeste worden flexitatiër, ofwel parttime vegetariërs, aangezien dat veel makkelijker is.”

Gezonde trend

Maar wat is een flexitariër? Dat is iemand die meerdere dagen per week geen vlees eet. De reden dat mensen hiervoor kiezen, is omdat minder vlees en zuivel beter voor je gezondheid is. Maar dierenwelzijn en milieu spelen ook een rol in verband met vleesverwerking. Je kan makkelijk zonder vlees of vis als je maar de juiste voedingsstoffen binnen krijgt.

Anita Voorenkamp heeft een voedingsadviesbureau en herkent de trend ook: “We zijn ons steeds meer bewust van wat voedsel met ons doet. We kiezen meer voor biologisch en locaal geproduceerd voedsel. Ook het nieuwe streetfood is populair omdat je ziet wat je te eten krijgt. Ook is er meer aandacht voor duurzaamheid, herkomst van het eten en hoe het wordt bereid.”

Eerste flexitarian restaurant

Naamloos2Chef Chris Naylor is als allereerste een flexitarian pop-up restaurant begonnen. Het concept achter dit restaurant is dus gebaseerd op het idee van minder vlees en meer groenten. “Chef Chris Naylor staat bekend om zijn groentegerechten”, verklaart persvoorlichter Vincent van Dijk. “Groenten hebben de hoofdrol en vlees en vis zijn te bestellen als bijgerecht. In Barcelona zijn flexitarian restaurants al een grote trend en de verwachting is dat meer chefs dit ook in Nederland gaan volgen.”

De locatie van het restaurant bevindt zich in Amsterdam in De Sint Olofskapel, de evenementenlocatie van het NH Collection Barbizon Palace Hotel. Van Dijk: “Het oorspronkelijke restauraNaamloos3nt wordt vier maanden lang verbouwd, maar om het team toch bij elkaar te kunnen houden heeft de chef bedacht om een pop-up restaurant te bouwen van de meubels uit het hotel. Hierdoor creëer je een intieme setting. Daardoor ook de naam: Roomservice at Olof’s.”

Het gaat om een pop-up restaurant en daarom kan je hier alleen eten tussen 17 januari en 30 april.