Nadat FC Twente al pijnlijk kennis had gemaakt met ‘Football Leaks’, heeft de site nu ook de details van de transfer van Gareth Bale van Tottenham Hotspur naar Real Madrid gepubliceerd. Hoewel het vroeger makkelijk was om dubieuze bedragen onder de pet te houden zullen heel wat clubs zich nu minder veilig voelen.

De meningen over de controversiële blog zijn sterk verdeeld. Portugese autoriteiten laten aan de Spaanse sportkrant AS weten dat Football Leaks het werk is van een ‘crimineel netwerk’ dat met behulp van hacken de contracten heeft weten te bemachtigen. De blog zelf zegt daarentegen te strijden voor ‘meer transparantie’ in de transfers.

Football Leaks heeft zijn pijlen gericht op de investeringsmaatschappij Doyen Group, waar ook FC Twente mee in zee is gegaan. Zo kon het gebeuren dat contracten die niet bekend waren bij Twente zelf, plotseling online verschenen. Naar aanleiding van deze commotie werd de leiding van de club op het matje geroepen door de KNVB, stapte voorzitter Aldo van Laan op en dreigt er net als vorig seizoen puntenaftrek.

Deze week heeft Football Leaks met Gareth Bale zijn grootste scoop te pakken. In tegenstelling tot Real’s claim dat het bedrag rond de 91 miljoen lag bleek de precieze transfersom 100.759.417€ te zijn. In het contract was een clasule opgenomen waarin Tottenham werd verplicht tot strikte geheimhouding over dit bedrag.

Algemeen directeur transferzaken bij wereldvoetbalbond FIFA, Mark Goddard, laat weten de publicaties van Football Leaks toe te juichen: “Dit soort details zijn voor ons erg nuttig. Football Leaks levert ons informatie die we met het huidige systeem niet boven water kunnen krijgen.” Goddard pleit daarom ook voor een systeem waarin clubs verplicht worden transferbedragen te publiceren. “In plaats van afhankelijk te zijn van het lekken van contracten, zou ik een toetsbaar, transparant en betrouwbaar systeem toejuichen. Op dit moment is de markt schimmig en dat geeft clubs ruimte om bepaalde details geheim te houden.”