Drie jonge Nederlandse toptalenten gaan tijdens het Nederlands kampioenschap langlaufen aanstaande woensdag de strijd aan met langlaufers waarvan de gemiddelde leeftijd een stukje hoger ligt. Opmerkelijk: de jongste deelnemer is 16 jaar, de oudste is 75.

Het NK wordt georganiseerd door de Nederlandse Skivereniging, rondom het Noords Festival. Dit festival duurt tot en met 30 januari en zal plaatsvinden in het Duitse stadje Reit im Winkl. Niet in Nederland zelf dus, wegens een gebrek aan sneeuw. Tijdens het Noords Festival kunnen zowel professionele als amateuristische langlaufers meedoen aan allerlei clinics, lessen, tochten en trainingen. Het NK langlaufen begint pas op woensdag 27 januari met de 7,5 kilometer vrije stijl. Donderdag wordt er 10 kilometer klassiek gelanglauft en het weekend bestaat uit twee marathons van 25 en 30 kilometer.

Geen top-langlaufers
De uitslagen van deze wedstrijden worden echter vrijwel nooit vermeld in de media. Het NK langlaufen blijft op deze manier onbekend. Dat de media zo weinig over het kampioenschap vermelden, vindt Laura Goense, persvoorlichter van de Nederlandse Skivereniging, eigenlijk helemaal niet zo raar. “Langlaufen is in Nederland een ‘kleine’ sport. Bovendien hebben wij geen langlaufers die tot de wereldtop behoren.”

Jonge talenten
Aan het NK doen wel een paar langlaufers mee die de sport al erg lang beoefenen. “De gemiddelde leeftijd ligt dit jaar best hoog. De oudste deelnemer van het NK is 75 jaar oud”, vertelt Goense. Mogelijk zullen deze deelnemers het extra zwaar krijgen dit NK. Goense legt uit waarom: Er zijn een paar jonge Nederlandse talenten die wél heel graag tot de wereldtop willen horen, en zij zullen dit jaar óók meedoen aan het NK. De zestienjarige Max Teeling is de jongste deelnemer van het NK, maar wel een behoorlijke tegenstander. Vorig jaar won hij een gouden medaille en op de 25 kilometer vrije stijl is hij titelverdediger”, zegt Goense. “De zusjes Nicole (18) en Tosca (22) de Wit behoren ook tot de jongste deelnemers.” Tosca is een talent: op het NK in 2014 ging ze met drie Nederlandse titels aan de haal.