Krakende hersenen, fluisterende stemmen en de handen in het haar. Dat gebeurt allemaal op het grootste schaaktoernooi van de wereld, Tata Steel Chess in Wijk aan Zee. Het is de place to be voor schaak liefhebbend Nederland.

“Tijdens de 78ste Tata Steel Chess komen er rond 600 mensen schaken”, vertelt Jan van de Ende, één van de organisatoren. In een grote zaal vindt het grote schaaktoernooi plaats. De zaal is ingedeeld op niveaus. Voorin zitten de amateurs en achterin de sportzaal de grootmeesters van het schaken. Tijdens het toernooi zijn er geen afvallers. “Het spel wordt in verschillende rondes gespeeld. Diegene met de meeste punten staat uiteindelijke op de eerste plaats”, legt Van de Ende uit.IMG_0637

Wereld evenement
Op het schaaktoernooi komen duizenden mensen af. Zo ook schaakliefhebber Dennis Luyendijk. “Het mooie van het schaken is dat je de grootmeesters op armlengte kan zien spelen. Dat is bij geen andere sport zo.” De laatste 50 jaar heeft Luyendijk geen elke Tata Steel Chess overgeslagen. “Dit toernooi kan ik niet missen. Het is een wereld evenement. Het Wimbeldon van de schaakwereld.”

Internationaal
Dat het een wereld evenement is, was goed te merken in Wijk aan Zee. Buiten de schaakruimtes zijn er veel verschillende talen te horen. Van Deens tot Chinees, elke schaakliefhebber is erbij. Van de Ende laat weten dat er heel veel belangstelling voor de schaak wedstrijd is. “De meeste hotels in de omgeving zijn wel vol geboekt. Er zijn twee toeristen seizoenen in Wijk aan Zee: in de zomer en tijdens Tata Steel Chess”, zegt hij lachend.

IMG_0624

Grootmeesters

Bij de grootmeesters, de hoogste klasse van het schaken, spelen ook veel internationale schakers mee. Een populaire schaker is de Noorse Magnus Carlsen. Veel toeschouwers zien hem als de mogelijke winnaar. Luyendijk denkt daar hetzelfde over: “Hij is een wonderkind. Ik denk dat hij dit schaaktoernooi al in zijn zak heeft.” Carlsen heeft al vier keer eerder gewonnen. “Het zou wel leuk zijn als Nederland wint, maar het is niet realistisch om zo te denken”, vertelt Luyendijk met volle overtuiging.

Kinderen
Ook doen er kinderen mee aan het toernooi. Volgens Van de Ende zijn dat er niet erg veel. Maar er wordt veel gedaan om de jeugd meer te stimuleren om te gaan schaken. “We hebben twee aparte buitenlocaties voor de jeugd. Ook komen alle basisscholen uit de omgeving langs”, vertelt hij. Van de Ende hoopt dat er in de toekomst meer kinderen zullen meedoen.

Prijzen
Natuurlijk horen bij wedstijden ook prijzen. De grootmeesters kunnen prijzen tot wel 10.000 euro winnen. Voor de amateurs is het helaas ietsje minder. De eerste prijs is namelijk net iets meer dan het inschrijfgeld. 80 euro is de hoofdprijs.

Ben je nu zelf wild enthousiast geworden van dit schaaktoernooi? Het is t/m 31 januari nog bezig in Wijk aan Zee. Op de laatste dag van het evenement wordt de finale van de grootmeesters gespeeld. En als je te futloos bent om naar Wijk aan Zee te gaan, kan je hier vanaf luie stoel luisteren naar een sfeerverslag van het Tata Steel Chess toernooi!