Het afgelopen jaar waren er bijna 15 miljoen internationale toeristen in ons land blijkt uit onderzoek van NBTC. “Een bezoek aan Europa staat hoog op het verlanglijstje en daar profiteren wij van”, zegt Thérèse Ariaans van NBTC Holland Marketing. Maar de toeristen brengen ook het ook vieze overlast.

Het aantal toeristen is met 7 procent gestegen ten opzichte van 2014, blijkt uit onderzoek van NBTC. Veelal Duitsers en Belgen, maar de stijging is het grootst onder de Chinezen. Namelijk met 21 procent. Maar hoe komt dit? Thérèse Ariaans vertelt: “China is een van de snelst groeiende reismarkten ter wereld. Door de groei van de Chinese economie ontstaat een grote groep Chinese middenklassers die internationaal gaan reizen. Een bezoek aan Europa staat dan hoog op het verlanglijstje en daar profiteren wij van.”

Populaire spots

“Chinese bezoekers zijn vooral geïnteresseerd in de iconen van ons land, zoals de molens, de tulpen en de Hollandse grachten”, vervolgt Ariaans. “Amsterdam is een populaire bestemming, maar plaatsen zoals Giethoorn en Volendam ook.” In Volendam merken de ondernemers de populariteit. De Toiletten gaan sinds afgelopen week op slot vanwege overlast van Aziatische toeristen. Zij zitten namelijk niet op een wc-bril, maar staan erop. Ook hebben zij in eigen land prullenbakken naast de toiletpot staan waar het wc-papier in moet. Dat gebeurt hier niet. (zie foto) 

Naamloos4

Vieze overlast 

Pieter Jonk van restaurant de Koe in Volendam ervaart deze situatie ook. “Deze mensen willen net als ieder ander mens ook gewoon naar het toilet. Wij hebben uitleg voor het gebruik van het toilet in het chinees vertaald en in het toilet hangen. Hierdoor worden de toiletten grotendeels op de juiste manier gebruikt. Desalniettemin proberen wij de toiletten zo vaak als mogelijk schoon te maken. Vervelend wil ik het niet noemen, eerder een bijkomstigheid. Wij zijn hartstikke blij met de komst van alle Aziaten.” Chinezen zijn namelijk ‘big spenders’, volgens Thérèse Ariaans. “Ze besteden bovengemiddeld veel geld aan hun bezoek aan Nederland, in 2015 was dit zo’n 375 miljoen euro wat weer gunstig is voor onze economie.”

 

Zelf eens de toerist in eigen land uithangen? Dit is de top 3!

  1. Zaanse Schans

download     2. Keukenhof

Keukenhof-Szmurlo      3. Madurodam

Madurodam_pays_bas