De populariteit van rap in Nederland stijgt. Een lijn die voorlopig nog niet lijkt te stoppen. Afgelopen zaterdag wist rapgroep ‘New Wave’ de Popprijs te winnen tijdens festival Noorderslag in Groningen. Er was veel kritiek op de uitverkiezing van New Wave, maar de views en streams van de rapmuziek spreken boekdelen.

Zo was rapper Ronnie Flex de meest gestreamde artiest van eigen bodem. Op twee? Lil Kleine, nog een rapper. Zaterdag bij festival Noorderslag kregen onder andere deze rappers dé bekroning op een succesvol jaar. De Popprijs is een prijs van Buma Cultuur die wordt uitgereikt aan de persoon of artiest die het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. New Wave is een initiatief van platenlabel TopNotch. De groep bestaat uit bekende artiesten als Ronnie Flex, Lil Kleine, Bokoesam, Jonna Fraser, Lijpe, SFB en producer Jack Chiraq. Volgens Peter Smidt van Buma Cultuur en medeorganisator van festival Eurosonic Noorderslag, is het geen verrassing dat rapgroep de prijs heeft gewonnen. ‘’Een aantal nummers van hen is heel tof gemaakt. Daarnaast is de rap in Nederland de laatste jaren enorm gegroeid. Dit jaar is de populariteit nog extremer geworden.’’ Oud-rapper Tim Beumers denkt wel te weten hoe het komt dat rap zo populair is in Nederland. ”Iedereen is er mee opgegroeid in Nederland. Het is normaal om naar rap te luisteren. In mijn tijd was er geen Nederlandse rap en luisterde je naar rockmuziek.”

Kritiek

Smidt reageert ook op de kritiek van het grote publiek nadat New Wave de Popprijs ontving. Veel mensen waren verbaasd door de uitslag van de verkiezing:

‘’Het is duidelijk dat het publiek van New Wave de jongeren zijn. Op hen heeft het project van de rapformatie een enorme impact gehad. Voor mensen die nooit naar het genre rap of hiphop luisteren, komt de uitverkiezing van New Wave misschien als een verrassing. De popmuziek is aan het veranderen. Er zijn tegenwoordig veel verschillende genres. Van de dancemuziek van Armin van Buuren, tot de rap van New Wave. Dan kan het zijn dat sommige mensen de rap niet kennen.’’ Smidt geeft verder aan dat de jury een goed doordachte keuze heeft gemaakt. ‘’Bij de verkiezing kijkt de jury naar de artiest die volgens hen het belangrijkst is geweest voor de muziek.’’ Volgens Beumers is de kritiek vooral van mensen die niet met de tijd meegaan. ”Mensen beseffen niet dat ze oud worden. In hun tijd waren andere genres groter. Ik denk dat rap op dit moment het grootste en populairste genre van Nederland is”, zegt de oud-rapper terwijl op de achtergrond de rapmuziek zacht te horen is.

Het juryrapport na afloop van de verkiezing was duidelijk. ‘’New Wave geeft ons een blik in de toekomst en doet dat ook nog eens met de muziek die zoals dat hoort bij een culturele revolutie behalve veel lof ook veel weerstand oproept. New Wave amuseert, prikkelt, irriteert en enthousiasmeert. Niemand kon er in 2015 omheen. Een historisch project dat de muziekwereld liet voelen dat alles anders kan. Je hoeft geen platen, cd’s of downloads meer uit te brengen om gehoord te worden.’’

De Wereld Draait Door

Dat de muziek mensen irriteert bleek donderdag wel in het tv-programma De Wereld Draait Door. In de talkshow op NPO1 was Sevn Alias te gast als muzikant. Sevn wordt door Niels Hoogland, radio DJ bij FunX en mede-oprichter van hiphop radiostation JuizeFM, ‘de meest talentvolle rapper van Nederland’ genoemd. De 19-jarige rapper deed in ‘DWDD’ zijn nieuwe nummer Kifesh. Op Twitter werd er massaal, en voor het grootste deel negatief, gereageerd op het optreden van de rapper:

Ondanks de negatieve reacties werd het optreden van Sevn op Noorderslag van zaterdag door 3voor12 ‘’misschien wel het beste hiphopshow op Noorderslag ooit’’ genoemd.

In de onderstaande diagram is te zien hoe veel views de populaire rapnummers het afgelopen jaar kregen op Youtube:

Data from sjors44.silk.co