Veldhoven krijgt nieuwe werkplekken voor IT’ers met autisme. ICT-bedrijven Carapax IT en Simac creëren samen met lokale bedrijven vaste banen. “Dankzij de prikkelvrije werkplekken merken we dat de mensen een stuk beter in hun vel zitten.

Bij Carapax IT in Gouda zijn er al werkplekken voor IT’ers met autisme. Algemeen directeur Addy Borst legt uit wat deze plekken precies inhouden. “Wat wij merken is dat de IT’ers die bij ons komen werken moeite hebben met de prikkels die andere werkplekken met zich meebrengen.”Deze prikkels, zoals de druk die projectgevers uitoefenen, probeert Carapax IT te vermijden.  Zo is er een projectmanager die zich bezich houdt met de projectgevers, en worden er op de werkplekken geen telefoons gebruikt. “Omdat iedere IT’er verder eigen wensen heeft, proberen wij voor iedereen een eigen plekje te creëren. Zo zijn er mensen die graag met hun rug naar de muur zitten vanwege de veiligheid. Die krijgen dus een plekje bij de muur.”

Naast de prikkelvrije werkplekken zorgt Carapax ook voor goede begeleiding. “Wij hebben naast de projectmanager ook job coaches en een psycholoog waar mensen naar toe kunnen wanneer ze dat willen. We zien ons bedrijf als een professioneel voetbal team; de IT’ers richten zich op de topsport, wij regelen alles daaromheen”, zegt Borst.

IMG_1981
Door de prikkels weg te halen, zorgt Carapax IT ervoor dat de IT’ers optimaal aan het werk kunnen

Gemengde reacties
IT’er Ralph Mijnders is blij met deze werkplekken. “Ik vind een prikkelvrije ruimte echt super en zou er zelf eerder voor kiezen. Elke prikkel kan veranderen in een vervelend gevoel of stress, waardoor de gemoedstoestand snel kan veranderen. Een werkplek speciaal voor een IT’er met autisme vind ik een goed idee.”

Jos Verhoeven, directeur van stichting Autisme Werkt Wel, kijkt met gemengde gevoelens naar de werkplekken. “Natuurlijk is het erg goed dat de werkplekken er komen, maar het is niet nieuw. Wij zijn hier rond 2001 ook al mee bezig geweest. Toen bleek dat de grote IT bedrijven hier nog niet klaar voor waren. Gelukkig is dat nu wel zo.”

Veldhoven
De keuze voor de regio Eindhoven is volgens Borst geen moeilijke beslissing. “Wij werden benaderd door een moeder die een baan zocht voor haar autistische zoon. Zij kwam uit de buurt van Eindhoven en had zelf ook al contact gelegd met Simac.”  Maar Velthoven zal niet de enige plek zijn waar deze prikkelvrije werkplekken komen, als het aan Borst ligt. “Wij willen graag zo veel mogelijk mensen met autisme aan een baan helpen.” In februari vindt er een gesprek plaats met dertien lokale ondernemers, waarbij wordt gekeken naar de vraag in de regio Eindhoven. Als daar genoeg werk is, zal er medio april ook een werkplek zijn in Veldhoven.