De verkoop van de groene Steviaplant moet worden stopgezet. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) heeft dit woensdag besloten omdat het extract van de plant een ‘novel food’ zou zijn. Novel foods zijn ‘nieuwe’ voedingsmiddelen die niet vóór 15 mei 1997 binnen de Europese Unie (EU) als voedingsmiddel werden verkocht.

Stevia is een plant met blaadjes die zoet smaken. De gedroogde en vermalen blaadjes van de plant zijn verboden in de Europese Unie. De zoetstoffen die in de plant zitten mogen wel gebruikt worden in producten. Stevia zit onder andere in Coca Cola Life, Holy Soda, bepaalde merken kauwgom en zoetjes. Voorwaarde is wel dat deze producten minder calorieën of geen toegevoegde suikers bevatten.

Volgens Bert-Jan Baron van groenestevia.nl werd de plant al lang voor 1997 verkocht in Europa. ‘’Ondanks dat de Stevia al lang verkocht wordt, is het blad van de plant nog steeds een novel food. In elk ander continent is de verkoop ervan toegestaan, maar in Europa mag de plant nog niet verkocht worden.’’ Een novel food, ook wel nieuw product genoemd, zou niet veilig kunnen zijn omdat het middel nog niet genoeg getest en onderzocht is. ‘’Het is absoluut veilig’’, zegt Baron. ‘’Er is al ontzettend veel onderzoek naar gedaan en er is niks mis met de plant.’’ De NVWA geeft aan dat ze alleen de Europese regelgeving volgen: ‘’Het mag niet zo maar op markt gebracht worden. Daarin hebben we de richtlijnen van Europa gevolgd’’, geeft persvoorlichter van de NVWA, Tjitte Mastenbroek, aan.

Omgekeerde wereld

Baron geeft de NVWA ook niet de schuld van het verbod. ‘’Zij volgt alleen de Europese regels, maar de regelgeving in Europa is juist het probleem. Die regels zijn heel krom. Extracten van de witte Stevia, die onder andere worden gebruikt bij de productie van cola, mogen wel worden verkocht in de supermarkt, terwijl die heel chemisch zijn. Dat is de omgekeerde wereld.’’ Voedingstherapeut Martien Overbeek is minder enthousiast over de groene Stevia. ‘’Minder suiker binnenkrijgen door de Stevia lijkt leuk, maar de behoefte aan zoetigheid door de dag heen blijft. Je houdt je lichaam voor de gek, want je lichaam verwacht zoet na de sensatie in je mond. Maar die suiker blijft uit.’’

Blijven vechten

Ondanks dat de verkoop van de plant verboden is, blijft Baron strijden voor de groene Stevia. ‘’De NVWA heeft aangegeven dat we naar de rechter kunnen stappen, maar wij geloven daar niet in.’’ Toch blijft Baron geloven dat de plant gelegaliseerd kan worden in de toekomst: ‘’Ik geloof in de plant. We zijn in 2012 begonnen met dit project en we gaan er mee door. Op dit moment moeten we de webwinkel sluiten, maar we blijven vechten. De aanvraag voor goedkeuring van de plant is er al sinds 2002. Het is al een zaak die heel lang speelt. Met de online shop zijn we op de grens gaan zitten van de regels. Uiteindelijk is het ons verboden, maar we hopen dat dit een stapje kan zijn in het proces naar het legaliseren van de plant.’’