De Christelijke Hogeschool Ede (CHE) biedt binnenkort een opleiding over mensenhandel. De studie gaat onder meer in op het verschil tussen mensenhandel en mensensmokkel en trekt de betrouwbaarheid van cijfers en rapporten over het onderwerp in twijfel. Vanaf maart van dit jaar moeten de eerste studenten kunnen instromen.

Tamme de Leur is één van de initiatiefnemers. Hij werkte twintig jaar lang in de media en maakte vier documentaires over mensenhandel. Hij legt uit wat je uiteindelijk kunt als je de opleiding, die je na je hbo-studie doet, hebt afgerond. “Je krijgt natuurlijk een certificaat en registratiepunten. Daarna kun je je kennis gebruiken in je werkveld.”

Lessen

De studie komt voort uit een minor die al sinds september 2015 wordt gegeven op de CHE. De Leur helpt ook mee het lesprogramma te ontwikkelen. Dat baseert hij grotendeels op zijn eigen expertise en uitgebreide archief. Vooralsnog is hij de enige docent op de opleiding. Dat is voorlopig nog voldoende. Wel gaat De Leur gebruikmaken van gastdocenten. Die haalt hij uit zijn eigen netwerk.

Animo

Over hoe veel mensen instromen bij de opleiding, kan De Leur nog niks zeggen. “We zijn de eerste en de enige in Nederland op dit moment. Het onderwerp mensenhandel is veel in het nieuws, natuurlijk. Toen ik met de minor begon, had ik honderd studenten, dus we gaan het zien.”