Een betaalbaar stukje vlees waar geen dier voor dood gaat, is een droom die werkelijkheid wordt voor menig mensen. Start-up bedrijf ‘Mosa Meat’ maakt het betaalbaar consumeren van kweekvlees binnen vijf jaar mogelijk.

Professor Mark Post van de universiteit van Maastricht en voedseldeskundige Peter Verstrate zijn samen een bedrijf gestart die het consumeren van kweekvlees binnen vijf jaar betaalbaar moeten maken.

Voor de productie van kweekvlees worden door middel van een punctie spiercellen uit de spieren van een dier gehaald. Vervolgens worden deze cellen in een laboratorium vermenigvuldigd. “In theorie kunnen we met de cellen van één koe 175 miljoen hamburgers maken. Normaal heb je daar ruim 400.000 dieren voor nodig”, vertelt Verstrate.

Toen professor Mark Post het vlees twee jaar geleden voor het eerst presenteerde, lagen de productiekosten rond de kwart miljoen euro. “Over vijf jaar moet het vlees rond de tien a twintig euro per kilo gaan kosten. Omgerekend naar een hamburger van honderd gram betaal je dan een of twee euro per stuk. Dit is nog steeds duurder dan de gemiddelde hamburger die nu in de winkels ligt, maar wanneer de consument het kweekvlees veel gaat kopen, wordt het kweekvlees steeds goedkoper”, aldus Post.

Milieuvriendelijk
Volgens stichting Natuur en Milieu draagt de veehouderij wereldwijd voor 12 procent bij aan de uitstoot van broeikasgassen. De stichting verwacht dat door de komst van kweekvlees meer mensen vegetariër of flexitariër worden, waardoor de uitstoot van broeikasgassen ook minder wordt. Op dit moment is 5 procent van de Nederlanders vegetariër en maar liefst 86 procent van de Nederlandse bevolking flexitariër. Als flexitariër eet je één of meer dagen per week geen vlees.

Vegetariërs
“Dierenwelzijn is voor een groot deel van de vegetariërs de reden om geen vlees meer te eten. Voor deze groep mensen bestaan er al veel alternatieven op de markt”, aldus de Vegetariërsbond. De bond ziet geen noodzaak in het produceren van kweekvlees, maar vindt het een goed initiatief als er door kweekvlees meer mensen vegetariër worden.

Studenten
“Als kweekvlees op de markt komt voor slechts tien euro per kilo, koop ik geen echt vlees meer, mits het vlees wel hetzelfde smaakt als het vlees dat ik nu eet. Als student vind ik de prijs van een product het belangrijkst. Als ik door het kopen van kweekvlees ook nog positief bij kan dragen aan het milieu is dat mooi meegenomen”, vindt Edwin Wacki, ICT-student.