Vervoersbedrijf Arriva keert voorlopig nog geen vaste bonussen uit aan zuinig rijdende chauffeurs. Chauffeurs zijn al wel bezig met energiezuinig rijden. Vervoersconcurrent Connexxion stelt daarentegen een miljoen euro beschikbaar voor buschauffeurs die zuinig rijden in het verkeer.

Door de aangepaste rijstijl van de Connexxion-buschauffeurs werd afgelopen jaar 4,3 miljoen liter brandstof gespaard. Als beloning stelt het vervoersbedrijf een miljoen euro beschikbaar om bonussen uit te keren aan medewerkers.

Arriva is al wel bezig met het reduceren van de CO2-uitstoot. “Duurzaamheid is een van de kernwaarden van Arriva”, zegt communicatiewoordvoerster Ingrid Heijman-van Dijk Het bedrijf is al jaren bezig met projecten om medewerkers aan te zetten tot energiezuinig rijden. “Al onze buschauffeurs rijden volgens het ‘Nieuwe Rijden’-principe. Hierbij worden chauffeurs bewust gemaakt van de voordelen van energiezuinig rijden, om zo de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik te verminderen”, aldus Heijman-van Dijk.

Arriva is bezig met het ontwikkelen van een Ecobox, die in de toekomst geplaatst gaan worden in de bussen. “Dit systeem zorgt ervoor dat data inzichtelijk wordt en de buschauffeur begeleid wordt bij het energiezuinig rijden. Naast het verminderen van de CO2-uitstoot wordt door het zuinige rijden ook meer comfort gecreëerd bij de reizigers.”

Eerdere bonus
Op de Noordelijke treinlijnen is het vervoersbedrijf al sinds 2010 bezig met het omlaag brengen van de CO2-uitstoot. De uitstoot en het brandstofverbruik is toen met vijf procent gedaald waardoor Arriva toen een eenmalige bonus van tienduizend euro uitkeerde aan de medewerkers. “Een deel van dit bedrag hebben de machinisten vrijwillig geschonken aan Kika en het Beatrix Kinderziekenhuis”, aldus Heijmen-van Dijk.