Mitchell Voeten is pas zeventien jaar en hij hoeft zichzelf nu al geen zorgen meer te maken om de prijs van een rondje in de kroeg. Hij won vrijdagavond ‘De Lach van 10’, een radiospelletje op Radio 10. Daarmee bemachtigde hij meer dan 23 duizend euro, die prijs deelt hij met zijn moeder en stiefvader.

‘Het klinkt misschien heel stom, maar ik heb nu precies nul euro op mijn bankrekening’, lacht Mitchell als we een afspraak proberen te maken in het centrum van Rotterdam. Het is moeilijk te geloven, hij heeft namelijk maandag zijn prijs van 23.100 euro officieel in ontvangst genomen bij Radio 10. Ondanks zijn lage saldo spreken we af in een trendy koffietentje vlakbij metrohalte Beurs, waar ik voorstel om ‘een bakkie’ met hem te doen. Twee cappuccino’s voor vijf euro, die hij mij laat afrekenen.

Mitchell is vlogger en student, een normale jongen van zeventien dus. Wat Mitchell onderscheidt van zijn leeftijdsgenoten is dat hij binnenkort een flink gespekte spaarrekening heeft. Terwijl de meeste studenten er van dromen om rond te kunnen komen.

Telefoonlijnen lagen eruit

Op vrijdagmiddag stond de radio aan en luisterde hij een fragment van het spelletje op Radio 10, waarin je de lach van een bekende Nederlander moet raden. Op dat moment overtuigde hij zijn moeder om eraan mee te doen, maar ze wilde dat alleen als ze het antwoord zeker wist. Na de hint ‘de achternaam is seizoensgericht’, toen wist ze het zeker; het moest Jack de Vries zijn. Met drie telefoons zijn ze toen gaan bellen en Mitchell kwam er uiteindelijk doorheen. “De telefoonlijnen lagen eruit, de hele studio werd plat gebeld. Dertig minuten lang hebben we vol spanning zitten bellen, totdat ik werd doorgeschakeld naar de studio. Toen ik maandag mijn cheque in ontvangst nam heb ik aan Tim Klijn (radio-dj red.) gevraagd hoeveel mensen er op dat moment belden, dat moesten er rond de duizend geweest zijn. Wij hebben heel veel geluk gehad.”

Mitchell houdt er nog een flink bedrag aan over. “Mijn moeder kwam met het goede antwoord, mijn stiefvader belde ook mee en ik kwam er doorheen. We hebben daarom ook besloten om het bedrag door drieën te delen. Daar houd ik ongeveer 7700 aan over. Ik ga dat geld gebruiken om mijn rijbewijs te halen en om nieuwe apparatuur voor het vloggen te kopen.” Op dit moment gebruikt hij nog een oude digitale camera om te vloggen, maar hij wil een nieuwe camera kopen die iets moderner is.

Vloggen

Dat vloggen gaat hem ook goed af, op dit moment heeft hij rond de 1600 volgers op YouTube en rond de 2200 volgers op Twitter. Hij bereikt dus een groot publiek met zijn filmpjes. Het moment dat hij zijn prijs in ontvangst heeft genomen heeft hij ook gevlogd, dat ging viral en leverde hem nog meer volgers op. “Binnen een half uur heb ik meer dan honderd volgers erbij gekregen op Twitter en binnen een dag meer dan zeventig op YouTube. Dat is echt extreem veel.”


YouTube is voor Mitchell ook een soort van bijbaantje, hij verdient er geld mee. Volgens hem is het geen maandsalaris, maar wel een leuk extraatje. Hij doet het uiteindelijk omdat hij het leuk vindt om te doen, en als je daar ook nog geld mee verdient is het alleen maar mooi meegenomen.

Twitter crashte
Als ik vraag of mensen nu ineens anders reageren omdat hij veel geld heeft gewonnen antwoordt hij vlug: “Nee.” Maar hij vervolgt al snel: “Het ging vrij rap binnen de Nederlandse YouTube-community. Een andere vlogger heeft een video geplaatst waarin hij zegt dat ik die prijs heb gewonnen. Daar zijn wel een aantal gemene reacties onder geplaatst. Waarom zouden we nog op hem abonneren, hij heeft toch 23 duizend euro gewonnen?” Over het algemeen reageerden mensen vrij positief op zijn prijs. “Vlak na de overwinning crashte mijn Twitter volledig door de felicitaties die ik kreeg, wel tussen de driehonderd en vijfhonderd in een uur. Echt bizar.”

Vanochtend kwam de 17-jarige Mitchell Voeten even 23.100 euro ophalen voor de Lach van 10! Konden we meteen even terugblikken naar afgelopen vrijdag. Wat een geluksvogel!

Geplaatst door Radio 10 op maandag 25 januari 2016