Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft een tool ontwikkeld waarmee consumenten uit kunnen rekenen hoeveel geld ze maandelijks opzij zoude moeten zetten. Het gespaarde geld is bedoeld om niet in de problemen te komen bij onverwachte kosten.  

Het advies van de ‘Bufferberekenaar’ is gebaseerd op onder meer inkomsten en uitgaven, de kosten van de huur of hypotheek van een woning en het type auto dat de consument rijdt. Op basis daarvan komt er een bedrag per domein uit. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor inventaris (meubels, apparaten etc.) en onderhoud van de tuin.

Ook berekent de Bufferberekenaar een totaalbedrag dat na gemiddeld zes jaar bij elkaar moet zijn gespaard door maandelijks iets opzij te leggen. Als laatste staat er het bedrag dat maandelijks opzij moet worden gelegd om uiteindelijk aan het adviesbedrag te komen.

Update
De eerste versie van de Bufferberekenaar werd al in 2008 ontwikkeld en kreeg in 2012 een eerste update. Nu krijgt hij dus een tweede. Waar de tool tot voor kort liet zien hoeveel spaargeld consumenten gemiddeld hebben, vindt het Nibud het nu belangrijker om informatie te geven over het bedrag dat mensen als ‘noodpotje’ achter de hand moeten houden.

Uit recent onderzoek van de organisatie blijkt namelijk dat het gemiddelde huishouden te weinig spaargeld heeft om te kunnen gebruiken als de nood aan de man is door bijvoorbeeld een huishoudelijk apparaat dat stukgaat of een onverwachte naheffing van de belasting. Omdat het Nibud zich zorgen maakt over de uitkomst van het onderzoek, heeft het nu de verandering doorgevoerd.

Veel geld
Giel is student en probeert de Bufferberekenaar uit. Hij geeft in de tool aan dat hij vrijgezel is. Kinderen heeft hij niet, en hij ontvangt 450 euro per maand. Daarvan zet hij nog niets opzij. Giel woont nog thuis, dus hij betaalt geen kosten voor de huur van een studentenkamer. Een auto heeft hij ook niet.

De adviesbuffer die op basis van die gegevens voor hem wordt berekend is 3.300 euro. Volgens de tool zou hij dat bedrag in zes jaar en twee jaar bij elkaar hebben, als hij elke maand 45 euro spaart. Wat aan de forse kant voor een student, vindt Giel.

Huishoudens
Navraag bij het Nibud leert dat de tool eigenlijk is bedoeld voor huishoudens. Studenten hebben een iets ander inkomsten- en uitgavenpatroon en dus is de Bufferberekenaar niet helemaal representatief voor hen. “

De stelregel is dat je 10 procent van je netto inkomen zou moeten sparen,” legt Annemarie Koop, woordvoerder van het Nibud uit. “Maar bij studenten is het altijd de vraag of ze überhaupt rond kunnen komen en of ze bijvoorbeeld moeten lenen. Of sparen dan lukt, is een tweede. Als dat zo is, moet je kijken naar welke spullen je op korte termijn zou moeten kunnen vernieuwen, bijvoorbeeld een laptop of een fiets die wordt gestolen.”