Nederlandse mannen en vrouwen zijn wereldwijd vaker dan gemiddeld bezig met hun uiterlijk. De gemiddelde burger besteedt precies 4 uur per week aan het uiterlijk, terwijl Nederlanders 4,6 uur per week bezig zijn met het onderhouden van het lichaam. Dit blijkt uit onderzoek van GFK.

Als er alleen wordt gekeken naar de uiterlijke verzorging in Europa blijft Nederland onder de norm. Het gemiddelde van de twaalf onderzochte Europese landen is 4,75 uur per week. Op Europees niveau blijft Nederland met 4,6 uur onder het gemiddelde. ‘’Verrassend’’, reageert schoonheidsspecialiste Inge Verkooijen. ‘’De laatste jaren vinden mensen uiterlijk steeds belangrijker. Een goed verzorgde huid is tegenwoordig net zo belangrijk als glanzend haar. Zo denken ze er in veel landen dus over.’’

Het vooroordeel dat Italianen veel moeite doen om er goed uit te zien wordt bevestigd in het onderzoek. Zij zijn gemiddeld 5,6 uur per week bezig met haren, kleren en make-up en spannen daarmee wereldwijd de kroon. ‘’Dat was wel te verwachten’’, zegt Verkooijen. ‘’Italianen willen er altijd goed en netjes uit zien. Hetzelfde geldt voor veel Amerikaanse landen, er goed uit zien hoort bij die cultuur.’’ De stelling van Verkooijen blijkt te kloppen, want volgens het onderzoek staat Argentinië op plek twee en de Verenigde Staten op plek drie van de lijst. Aziatische landen lijken zich over het algemeen minder druk te maken om hun uiterlijk. Inwoners van China zijn zo’n 2,9 uur per week in de weer met hoe ze er uit zien.