Een veelvoud van verschillende teams met bijpassende outfits siert het letterlijk hemelsbrede café ‘Bet Kolen’. Sportsokken en korte broeken? Dat mag. Niet vanwege de wisselende weersomstandigheden, maar wellicht voor scheenbescherming en zweetventilatie. Haastig verwisselt een speler z’n lange broek voor een korte – schaamteloos staat hij daar even in z’n boxershort.

Yannick Mariman, de voorzitter van het toernooi in 2016, licht de totstandkoming toe: “Ooit was het jaarlijks het WK van 88’ kijken. Dat werd best saai telkens. Toen zei iemand opeens: ‘ik was laatst in een kroeg, en daar deden ze ook aan een soort van hockey.’ We hebben het toen overgenomen en geprofessionaliseerd.” Ruim vijftig teams spelen via de ingedeelde poules. Tijdens deze vijfde editie in dit café komen er ook teams vanbuiten Tilburg, zoals Utrecht of Den Bosch.

DSC_0660

Droge grappen
De avond wordt via de microfoon begeleid door een corpslid van studentenvereniging Mars. Het scheidsrechterfluitje gaat: “Laat elkaar even heel jongens, we zijn hier allemaal om te winnen.” Even later luidt de sponsorvermelding: “Toe aan een nieuw kapsel? Kom gezellig langs bij onze sponsor.” Kort daarna, wijst iemand naar een ander die wel een kappersbezoek kan gebruiken.

Stikdruk
Café Bet Kolen in Tilburg puilt uit van groepjes kroeghockeyfanaten. Bij binnenkomst is de kapstok royaal bedolven onder de jassen. De voornaamste ademruimte is te vinden op drie miniatuur hockeyvelden. De componenten voorkomen – middels een omheining – dat de bal het luchtruim verkiest. Wel zo handig in een stampvolle kroeg natuurlijk. Daaromheen is het veelal dringen geblazen. Waarheen? De bar natuurlijk. Ook bekend als: doordeweekse nadorst stillen met meer alcohol.

EHBO
Op de velden werken spelers driftig potjes van 3 minuten af. Het festijn is goed te volgen vanwege het maximum aan twee spelers op het veld per team. Als het iemand teveel wordt, dan kan er ook ter plekke gewisseld worden. Tot dusver zijn er geen gewonden gevallen. Maar ervaring tijdens eerdere edities heeft geleerd dat een EHBO-post onmisbaar is. Mariman licht toe: “Voorgaande jaren kreeg je dan een geïmproviseerd bandje rondom het zere been.” Uitgaand van de hoeveelheden alcohol die over de toonbank gaan, is dat ongetwijfeld echt te weinig.

DSC_0665

Schermutselingen
Af en toe tikt iemand naast het veld routinematig met z’n hockeystick op de grond. De strijd in het veld klinkt als een schermutseling met botte en houten voorwerpen, daartussen hoor je af een toe een doffe knal als de puck contact met de hockeystick of de omheining maakt. Qua muziek zit het snor. De aanwezige dj’s pompen laagdrempelige house en dansvloerverwanten door de luidsprekers. Het publiek meekrijgen blijkt lastig: de alom heersende modus spitst zich toe op chillen en ouwehoeren. Gelukkig sluiten ze de wedstrijden straks af met een volwaardig feest. Buiten is ruimte en rust, evenals een speler die even afkoelt. ‘Winnen is het belangrijkste toch?’ Luidt de vraag, waarop de lange, getinte jongen antwoordt: ”Nee, het bier natuurlijk.“