Met temperaturen die deze week schommelden rond de tien graden was een Elfstedentocht in Nederland verder weg dan ooit. Om deze pijn te verzachten bestaat voor fanatiekelingen een uitweg: de Alternatieve Elfstedentocht. Dit evenement vond vandaag (27 januari) plaats in Weissensee te Oostenrijk. Niels Mesu, broer van de winnaar van vorig jaar, eindigde als eerste bij de mannen. Bij de vrouwen was Birgit Witte als eerste over de finish.

De Alternatieve Elfstedentocht is al op verschillende locaties gehouden. De organisatie onder leiding van Aart Koopmans begon al in 1974, destijds in Lillestorm, Noorwegen. Uiteindelijk bleek de Weissensee, een bergmeer op 900 meter hoogte, de populairste locatie. Daarnaast is de afgelopen jaren uitgeweken naar bijvoorbeeld Mongolië vanwege hevige weersomstandigheden in Oostenrijk. De tocht is 200 kilometer lang en wordt gereden over 9 rondes.

De winnaars van vorig jaar waren Erwin Mesu uit Tjallebert bij de mannen en Yvonne Spigt uit Andijk bij de vrouwen. In totaal nemen zo’n 6000 Nederlanders deel De tocht is van groot financieel belang voor de Oostenrijkse gemeente. Organisatoren Aart Koopmans en Leo van Hees kregen in 1999 het ereteken.