Het affiche van de 50e editie van de Superbowl is bekend: de Carolina Panthers en de Denver Broncos ontmoeten elkaar op zondag 7 februari. De finale van American Football seizoen zal plaatsvinden in het Levi’s Stadium in Santa Clara te Californië.

Justin Kevenaar, NFL-redacteur van SportAmerika, geeft zijn prognose voor de finale. “De Panthers zijn zonder enige twijfel dé grote favoriet voor de finale. Het hele jaar door keek men sceptisch naar deze ploeg maar inmiddels zijn alle criticasters de mond gesnoerd. Met Cam Newton, een quarterback gebouwd als een linebacker die kan gooien als de beste, heeft de ploeg een perfecte combinatie te pakken.” De Broncos mogen echter ook niet onderschat worden, aldus Kevenaar. “De kracht van de Broncos ligt al het hele seizoen in de defensie, maar de offensieve kracht van de Panthers zal waarschijnlijk de doorslag geven.”

De Panthers versloegen de Arizona Cardinals overtuigend met 49-15 in de finale van de National Conference. De finale van de American Conference lag dichter bij elkaar, de Broncos waren met 20-18 te sterk voor de New England Patriots.

De Broncos voorkwamen met deze overwinning een nieuwe Superbowl finale voor de Patriots, de winnaars van vorig jaar. Met de 39-jarige Peyton Manning als quarterback wisten de Broncos sterspeler Tom Brady in bedwang te houden. Het is voor de Broncos de achtste keer in de Superbowl finale, twee keer werd er gewonnen: in 1997 en 1998.

De wedstrijd tussen de Panthers en de Cardinals was minder spannend. Al na het eerste kwart stonden de Panthers met 17-0 voor. Deze voorsprong werd vervolgens alleen maar uitgebreid. Uitblinker was Cam Newton, grootste kanshebber voor MVP, met vier touchdowns.