Afgelopen woensdag raakte een veertienjarige jongen zwaargewond door mee te doen aan de ‘duct tape challenge’. De Amerikaan Skylar Fish probeerde zichzelf te bevrijden van duct tape, maar verloor zijn evenwicht en viel met zijn hoofd tegen een metalen raamkozijn. Het resultaat? Een verbrijzelde oogkas en een hersenbloeding. Het is niet de eerste challenge die gevaarlijk blijkt te zijn.

Bij de duct tape challenge word je vastgebonden met de stevige tape en moet je jezelf zo snel mogelijk zien te bevrijden. Een uitdaging waar dus ernstige ongelukken mee kunnen gebeuren. De laatste jaren zijn er vaker gekke en gevaarlijke challenges geweest. De cinnamon challenge, waarin je een eetlepel kaneel binnen een minuut moet weg zien te werken, is ook een gevaarlijke opdracht. Het spelletje kan leiden tot ernstige ademhalingsproblemen, verstikking, astma-aanvallen, longontsteking en een klaplong.

Het kan nog gekker. In Rusland zijn er mensen die ‘surfen’ over treinen, terwijl ze zichzelf filmen. ‘’Doodeng natuurlijk’’, zegt trendwatcher Adjiedj Bakas. ‘’Als je je hoofd stoot tegen een bovenleiding wordt je geëlektrocuteerd en onthoofd. Geef mij dan maar een eersteklas kaartje.’’ Bakas heeft wel een verklaring voor de gekke opdrachten die op het internet staan. ‘’Er is de laatste jaren een jacht op kicks. Daarnaast gaat het om het bewijs op beeld dat je de uitdaging hebt gedaan.’’

Dat challenges goed en nuttig kunnen zijn, bleek wel bij de Ice Bucket Challenge in de zomer van 2014. Bij deze opdracht moest je een emmer ijskoud water boven je hoofd leeg kieperen en dan vrienden uitdagen om hetzelfde te doen. Dit allemaal om geld om te halen voor de bestrijding van spierziekte ALS. Chris Ammeraal van ALS hoopt dat er in de toekomst meer uitdagingen komen die echt voor het goede doel zijn. ‘’ ’Het zou fantastisch zijn om door challenges veel geld op te halen voor goede doelen, maar dat jongeren zelf uitdagingen beginnen met vrienden houd je niet tegen.’’