De eerste halve finale van de mannen op het Australian Open is gewonnen door de nummer één van de wereld, Novak Djokovic. Hij maakte zeventien grandslamwinnaar, Roger Federer, af met 3-1.

“Federer was zelf niet op zijn best”, zegt Ade Kuijl, tenniscommentator FOX Sports & Eurosport. De wedstrijd liep in het begin vrij makkelijk voor Djokovic volgens Kuijl. Hij veroverde binnen een uur al de eerste twee sets. “Dat hij zo werd overrompeld in de eerste twee sets was verbazingwekkend”, vertelt de tenniscommentator. In de derde set was Federer Djokovic net iets te sterk. Werelds beste tennisser liet het daar niet bij liggen en won uiteindelijk de laatste set met een lovegame (0-40). Het was niet verrassend voor Kuijl dat Djokovic de vierde set won. “Hij is simpelweg te goed op dit moment voor de concurrentie”, zegt hij met overtuiging.

Eerdere overwinning
Djokovic liet al eerder zien dat hij andere spelers aan kon, vertelt Kuijl. “Zoals Novak Djokovic vandaag in de eerste twee sets speelde was vrijwel een kopie van het ondenkbare hoge niveau dat hij liet zien tegen Rafael Nadal eerder dit jaar in de finale in Doha”, zegt hij. De Spanjaard zei toen na afloop: ‘Het is moeilijk voor te stellen dat iemand zo goed kan spelen.’

De laatste keer dat Federer en Djokovic tegen elkaar speelden, was op Barclays ATP World Tour Finals in 2015. Toen won de Serviër ook al van Federer. Daar won Djokovic de eerste twee sets (6-3, 6-4).

Tweede halve finale
Morgen gaat de tweede halve finale van de heren van start. Britse Andy Murray en de Canadese Milos Raonic strijden dan om een plek in de finale tegen Djokovic. “Milos Raonic is iemand die op een formidabele dag in potentie met zijn powertennis echt door het spel van Djokovic heen kan timmeren, maar hij is om te beginnen eerst nog de underdog tegen Andy Murray. Dat wordt een mooi contrast in stijlen.” Volgens Kuijl is Djokovic hoe dan ook de topfavoriet in de finale.

Uitslagenschema

Sets Uitslag DJO -FED
Set 1 6-1
Set 2 6-2
Set 3 3-6
Set 4 6-3