Debatteren is niet populair bij de vijf kandidaten voor het voorzitterschap bij de FIFA. Op woensdag 27 januari zou er in Brussel een debat plaatsvinden. Er kwam echter maar een van de vijf kandidaten opdagen. Europarlementariërs zijn hier allerminst van gecharmeerd.

“Het is aan de kandidaten zelf om niet naar deze debatten te gaan”, zegt Chris van Nijnatten van de KNVB. “Die mensen die voor het voorzitterschap strijden hoeven niet een hele bevolking te bereiken en proberen via campagnes vooral de bonden te overtuigen. Een debat is natuurlijk wel interessant voor de mensen die de eventuele voorzitters nog niet in actie hebben gezien”.

Hierbij een overzicht van de kandidaten die zich verkiesbaar stellen voor voorzitter van de FIFA:

Er stonden in totaal drie debatten op de agenda, maar deze zijn allen afgezegd. Eerder werd bij ESPN en bij de BBC het debat ook al afgezegd “Ik heb nu geen idee wie ik moet vertrouwen”, zegt Sjoerd Bos, hoofdredacteur van voetbalpings.nl. “Veel mensen, inclusief ik, hebben veel vertrouwen gehad in Platini en Blatter en nu blijkt dat ze nooit te vertrouwen waren. Bin Al-Hussein kreeg de steun van Michael van Praag en lijkt de meeste bestuurlijke kwaliteiten te hebben”.

De FIFA-voorzitter wordt op 26 februari in Zurich gekozen. Daarbij mag elk land dat lid is van de FIFA één stem uitbrengen op hun eventuele nieuwe voorzitter.