De internationale tennisbonden ATP, WTA en ITF, gaan een onderzoek starten naar hun eigen organisatie, de Tennis Integrity Unit (TIU). De TIU probeert sinds 2008 matchfixing en andere corruptie in het gokken bij tennis tegen te houden. Maar uit een eerder rapport van de BBC bleek dat zestien spelers uit de top-50 verdacht zijn.

In het onderzoek zal vooral de nadruk liggen op waarom de TIU hun werk niet goed kan doen. Robert-Jan Schumacher van de KNLTB vindt dat het moet veranderen. “Ik ben benieuwd naar wat het rapport naar buiten brengt. TIU is op dit moment te veel een ‘black box’. Ik vraag me af of ze wel efficiënt kunnen werken met zo weinig mankracht (red. De organisatie bestaat uit vijf mensen). Matchfixing is namelijk heel moeilijk vast te stellen. Bij doping kan het wat makkelijker door middel van een eventuele bloedtest”.

In Nederland komt matchfixing voor, maar het is niet structureel en grootschalig. Dat staat in een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. “Bij tennis zitten er veel Nederlandse jongens die in het internationale circuit opereren”, zegt Schumacher. “Voor mijn spelers, waar ik verantwoordelijk voor ben, is er een veel grotere bedreiging in dat circuit en daar heeft de bond geen zicht op”.

Ook sportjurist Lars Westhoff zegt dat het bewijzen van matchfixing niet zomaar gaat. “Het kan zo zijn dat er een logisch verband is. Als bijvoorbeeld Djokovic een paar keer de bal uitslaat en er is veel geld op gewed, hoe wil je dan bewijzen dat hij dat met opzet doet? Bovendien zitten er ook nog personen tussen die het geld namens de sporters inzetten , waardoor het moeilijk is om te traceren”.

De bonden en voorzitters van de Grand Slam-toernooien gaan hun eigen organisatie onderzoeken. Kan dat? Westhoff vindt van wel. “Het moet wel mogelijk zijn om een dergelijke commissie vast te stellen. Kijk maar bij de ethische commissie van de FIFA. Die is toen zelf door Sepp Blatter opgericht, maar heeft onafhankelijk kunnen handelen en ook veel voor elkaar gekregen”.

Ook was er vorige week een verdachte wedstrijd op de Australian Open. Lukasz Kubot, Andrea Hlavackova en David Marrero en Lara Arruabarrena speelden een gemengde dubbelwedstrijd, waar 25.000 euro op gewed was. De bestuurder van de bewuste goksite vreest voor matchfixing. De wedstrijd werd met 6-0 en 6-3 gewonnen door Kubot en Hlavackova. Marrero zei dat hij last had van een knieblessure en Arruabarrena ontkende in interviews betrokken te zijn bij dit soort praktijken. De spelers hebben hun telefoons en tablets af moeten staan aan de TIU. Dit verhaal zal dus hoogst waarschijnlijk nog een staartje krijgen.