Het grootste Indoor Entertainment Centrum van Nederland, Voltage Tilburg, is bezig met de bouw van twee nieuwe escaperooms. Het recreatiecentrum is een jaar geleden gestart met de nieuwe rage. Op dit moment worden er al zes gebruikt. De nieuwe kamers zullen binnen korte tijd klaar zijn voor gebruik.

De kamers staan stuk voor stuk in verband met het verleden. Iedere kamer heeft een ander thema. Zij zijn gebaseerd op de geschiedenis van de fabriek van Philips. Het complex van Voltage was honderd jaar geleden een fabriekshal van Philips. In die tijd werkten er zo’n tienduizend mensen aan gloeilampen en beeldbuizen. Het gebouw is ingericht naar de stijl van toen. “We wilden terug naar de oorsprong. Het gebouw is daarom ook erg industrieel ingericht”, vertelt Kevin Vervest, algemeen manager van Voltage.

Knipoog naar het verleden

Zo’n jaar geleden startte Voltage met het maken van escaperooms. De eerste kamers waren een dokter- en directiekamer. “Toen we net begonnen wisten we nog niet precies wat de mogelijkheden waren. De techniek ontwikkelt continu en hier proberen we op in te spelen. In het laboratorium en de werkplaats maken we al veel meer gebruik van licht- en geluideffecten dan in de eerste kamers. Niks is te gek tegenwoordig”, vertelt Vervest.

Verschillende thema’s

Aan de hand van kleine aanwijzingen is het de bedoeling dat bezoekers binnen 45 minuten het spel oplossen. Naast de dokter- en directiekamer is er ook een laboratorium, werkplaats, kleedkamer en fanfarekamer. Het ontsnappen is echter geen kattenpis. Het is bijvoorbeeld nog niemand gelukt om uit de kleedkamer te breken. Het team van Voltage werkt op dit moment aan twee nieuwe kamers; de keuken en het ketelhuis.

Waardering

Bezoekers kunnen zelf kiezen welk spel ze willen spelen. “Sommige groepen doen op een dag wel vijf verschillende spellen. Gelukkig hebben wij de voorzieningen om onze gasten een hapje en een drankje aan te bieden tussen de spellen door”, meent de manager. “De escaperooms zijn het grootste succes dat we ooit hebben gehad. We krijgen heel diverse groepen binnen omdat we veel activiteiten te bieden hebben.”

Levensecht

Er wordt veel tijd besteed aan de ontwerpen. Voltage wil haar bezoekers een zo realistisch mogelijke beleving meegeven. Er wordt gebruik gemaakt van aroma’s die je het gevoel geven alsof je daadwerkelijk in de fabriek bent. Denk bijvoorbeeld aan zweetluchtjes in de kleedkamer en chemische luchtjes in het laboratorium. Ook worden er licht en geluideffecten gebruikt. “De ontwerpen maken wij zelf. Voor de licht- en geluideffecten huren wij specialisten in. Twee kunstenaars zijn bij ons in dienst om de kamers aan te kleden”, stelt Vervest.

Toekomst

De techniek blijft zich ontwikkelen, nieuwe ideeën worden bedacht en producenten zoeken de grens  op. Vervest denkt dat er nog veel ruimte voor ontwikkeling is. “In Amerika zie je 3D games waarin er aliens uit de muur op je af komen. Dit soort dingen zal je in de toekomst vaker zien, wellicht ook bij ons”, concludeert hij.