De hoeveelheid voetbalscholen neemt in recente jaren fors toe. Cor Adriaanse, trainer van B1 Feyenoord, zet vraagtekens bij de meerwaarde. Hoe denkt een jonge voetbalschool hier zelf over?

Bredase voetbalschool ‘Voetbal met Passie’ reageert begrijpend op het commentaar vanuit het betaalde voetbal. Oprichter en trainer Ogi Peric licht toe: “Veel van deze scholen hebben niet zulke goede trainers als Feyenoord. Dan heb je recht van spreken.” Toch biedt Peric ook een ander perspectief op het geheel: “Jongens die net beginnen met voetbal uit de buurt; zij hebben hier iets aan.”

Professionaliteit
”‘VMP’ bestaat 3 jaar en kenmerkt zich door een team van veelal jonge trainers. Sommige leden stromen door naar betaalde clubs, zoals Willem II of PSV. De oprichter snapt waar de kritiek vandaan komt. Volgens Peric moet je als voetbalschool geen onnodige beloftes maken: “Veel scholen roepen: ‘wij maken profs’, dan kan je ook verwachten dat je zulke reacties terugkrijgt.

Leuk houden
Peric gelooft dat het uiteindelijk gaat om het voetballen zelf in de training: “Je moet niet constant proberen om de nieuwe ‘hype’ te worden, die KNVB-richtlijnen zijn er met een reden.” De jeugdtrainer vindt dat het bij een 6-jarige nogal moeilijk in te schatten is of hij uiteindelijk werkelijk profvoetballer wordt: “Kinderen moeten vooral doen wat zij leuk vinden, dat verandert nog weleens.” Daarnaast betwijfelt hij de meerwaarde van ingewikkelde technieken aanleren bij de jongsten.