Het boekenfestijn in Ahoy Rotterdam is weer gestart. Klinkt suf? Dat is dus niet het geval. “De gemiddelde leeftijd ligt echt niet zo hoog als je denkt”, vertelt medewerker Steffi.

Evenementenhal Ahoy is sinds gisteren gevuld met tienduizenden boeken. Het eerste wat opvalt als je binnenkomt, zijn de lage prijzen. Zelfs de nieuwste boeken zijn te verkrijgen voor een prijs rond de vijf euro. “De boeken die wij verkopen zijn licht beschadigd, meestal zijn ze maar zo licht beschadigt dat het niet eens opvalt voor ons”, legt Steffi uit, “Voor winkels is het dan niet meer mogelijk ze te verkopen. Verder zijn de boeken restvoorraden die bij boekenclubs, winkels of uitgeverijen vandaan komen.”

Publiek

Dat het een doordeweekse dag is maakt niet uit, het is erg druk. Er staan lange rijen mensen die zich met hun karretje langs de boeken begeven. Sommige karretjes zitten volledig vol gepropt. De thema’s lopen uiteen van kinderboeken tot Game Of Thrones stripverhalen en software handleidingen. Ook zijn er hobbyartikelen te vinden. Voor ieder wat wils dus. Dit jaar was er ook een speciale Star Wars stand gemaakt met als aanleiding de nieuwe film die afgelopen december uitkwam. Elke dag wordt het assortiment opnieuw aangevuld waardoor je niet perse als eerste de beurs hoeft te bezoeken. Het is ook mogelijk online een boek te reserveren en die vervolgens op te halen.

“Veel jongeren vinden het lezen van boeken maar niks. Dat komt omdat je verplicht bent op de middelbare school om een hele lijst te lezen”, verklaart Steffi. “Gelukkig kiezen jongeren er vaak voor het lezen toch weer op te pakken. Het is zowel leuk als goed voor je ontwikkeling. Dat is ook te zien aan het publiek. Overal waar de boekenbeurs is, zijn vele jongeren aanwezig.”

12637151_544278329080584_1667674597_o

Ontstaan

De Centrale Boekhandel/Boekenfestijn is in 1981 is opgericht. Het begon met het rechtstreeks in- en verkopen van encyclopedieën door
Van Daalen. In de 34 jaar dat het boekenfestijn nu bestaat is het assortiment enorm uitgebreid. En natuurlijk wordt het nog steeds elk jaar meer. De beurs duurt vier dagen en er komen duizenden bezoekers op af. “Daarnaast is de entree gratis, ook wel eens leuk”, vertelt Gener nog.

Stuntprijzen

Een voorbeeld van de stuntprijzen is hieronder op de foto te zien. Twee boeken voor de prijs van €1,99 en €4,99. Op bol.com staan de boeken voor een veel hogere prijs.

FullSizeRender-3

FullSizeRender-1 FullSizeRender-2

Nieuwsgierig geworden, maar is Rotterdam niet in de buurt? Geen probleem. Er is sinds kort een webshop geopend en een groot gedeelte van het assortiment is online te vinden. Het boekenfestijn wordt ook vaker gehouden in Nederland en België het aankomende jaar. Bekijk de agenda op de website: www.boekenfestijn.com