Wie vandaag besluit om rustig een kopje koffie te halen, kan dit beter niet doen bij de Starbucks. DWARS boycot vandaag verschillende Starbucks in het land.

Het koffiezetapparaat loopt nog als Bas Weegberg, hoofd van de Brabantse afdeling van DWARS vast uit wat het plan is. “We lopen zo meteen over de campus en spreken iedereen aan die langskomt. Ze krijgen allemaal een flyer met onze doelstelling. En vergeet de koffie niet!” Want koffie, daar draait het vandaag allemaal om bij  DWARS.

Met het aanbieden van gratis koffie hoopt DWARS het belasting ontduiken van de koffieketen onder de aandacht te brengen. Voorzitter Lyle Muns roept op tot transparantere afspraken tussen multinationals en de belastingdienst. “Terwijl kleine koffiehuisjes de volle pond betalen, gaat Starbucks vrijuit.” En dat kan niet, vindt de organisatie.

Tilburg

Niet alleen in Tilburg protesteert DWARS tegen de Amerikaanse koffiegigant. Ook in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Groningen was tussen twaalf en één uur vanmiddag een boycot aan de gang. Weegberg houdt nerveus de andere locaties in de gaten. “Gelukkig, in Groningen zijn ze ook iets later.”

De locatiekeuze was volgens Muns vrij simpel. “Dit zijn drukbezochte plaatsen. Wat goed uitkwam, is dat hier de meeste leden van DWARS wonen.”

Studenten

Hoewel het doel van de actie niet gelijk gelijk duidelijk was, waren de studenten op Tilburg University er over het algemeen enthousiast over. “Een goede actie”, noemt Sietse Verstrael het. “Iedereen houdt van gratis koffie, dus je hebt ook gelijk een goede gespreksopening. Zelf vind ik het belangrijk dat juist de kleinere ondernemers worden gestimuleerd. Daarom ga ik zelf nooit naar de Starbucks.”

Andere studenten hebben twijfels over de actie. “Ik begrijp de actie nog steeds niet helemaal”, en  “ik zou wel wat meer informatie willen” zijn veel gehoorde opmerkingen. Op de vraag of studenten na deze actie minder snel naar de Starbucks gaan, klinkt slechts twijfelachtig ja.”

Starbucks

Bij Starbucks merkten ze weinig van de boycot. “Wij hebben er vanochtend wel wat over te horen gekregen”, vertelt een medewerkster. “Maar het doel is ons niet duidelijk. Ik merk er persoonlijk niet veel van, het is hier net zo druk als altijd.”