Honderd kinderen uit verschillende delen van Nederland waren donderdag voor één dag de baas van een groot bedrijf als Bol.com en Philips. Op een conferentie aan het einde van de dag wisselen ze ervaringen uit over het project ‘Baas van Morgen‘. “Ik heb geen kip gezien bij de kippenboerderij!”

Naast de kinderen en de echte CEO’s zijn er leraren van basisscholen bij, want die hebben verschillende kinderen uit hun klassen geselecteerd om mee te doen aan het project. Verder bestaat het publiek uit ouders die nieuwsgierig zijn naar de ervaringen van hun kinderen.

Beroepskeuze
In de conferentiezaal in Den Bosch is er van tevoren uitgebreid de mogelijkheid om samen na te praten over de indrukwekkende dag. Onder het genot van koffie voor de bazen van vandaag en frisdrank voor de bazen van morgen ontstaan er gesprekken over carrière en opleiding. Als je de directeur van een timmerbedrijf wil worden, is het advies om de bouwopleiding doen. Wil je fotograaf worden, dan moet je volgens een andere directeur aan een creatieve opleiding beginnen.

Ervaringen
Tijdens de conferentie zelf mogen de bazen plaatsnemen op stoelen die in rijen zijn geplaatst. Ouders en andere gegadigden nemen de trap om vanachter de balustrade alles te bekijken. Natuurlijk wisselen de kinderen ervaringen uit. Een meisje heeft “geen kip gezien”, terwijl ze bij een kippenboerderij meeliep. Twee anderen liepen mee met de gemeente Eindhoven en mochten verkeerslichten besturen. Een jongen kreeg PSV-kaartjes cadeau, maar als de presentator vervolgens vraagt of hij ook fan is van die club, schudt hij driftig zijn hoofd.

Bioloog
Bas (11) en Pepijn (12) waren samen de roerganger van Ricoh, een bedrijf uit Den Bosch dat printers en bijbehorende accessoires maakt. De opdracht die ze kregen: verzin een oplossing voor het probleem dat er te veel gebeld wordt. In een dag tijd dachten de jongens een robot uit die de telefoontjes beantwoordt. De informatie van de bellers zet hij om in informatie voor een computersysteem, zodat medewerkers daar weer mee aan de slag kunnen. Op de vraag of de twee vrienden later zelf ook CEO willen zijn van een grote onderneming, schudt Pepijn zijn hoofd. “Ik wil bioloog worden!”

Geen studie nodig
Ook de directeur van de Bossche conferentiezaal houdt een toespraak. Hij vertelt over hoe hij zelf baas is geworden. Over zijn werkzame leven in Hong Kong en over hoe hij vervolgens het bedrijf in Den Bosch opzette. Hij legt uit dat ondernemerschap en veel geld verdienen niet altijd zaken zijn die vanzelf aan komen waaien. Zijn verhaal eindigt met een vrolijke noot als hij uitlegt dat hij zelf nooit een opleiding heeft hoeven doen. Verschillende ouders moeten vervolgens moeite doen om hun kinderen uit te leggen dat een goede studie toch ook wel belangrijk is.

Zenuwen
Ook worden er spelletjes gespeeld, zoals een variant op ‘hoedje op, hoedje af’. Wie het eens is met een stelling die wordt gegeven, moet opstaan van zijn stoel, maar wie het er niet mee eens is, mag blijven zitten.

Op vragen over welk kind nou de bijzonderste dingen heeft mogen doen die dag, springen velen op om aan te geven dat ze heel graag willen vertellen. Op een gegeven moment luidt de stelling: “Ik denk dat ik vanochtend de enige was die zenuwachtig was.” Slechts één moedig jongetje staat op en hij krijgt dan ook groot applaus van het publiek.

Blijf proberen
Ook moeten de bazen van vandaag en morgen spreuken voor elkaar op een blaadje schrijven en die aan elkaar geven. Kreten als “be yourself” en “blijf in jezelf geloven” komen voorbij. Her en der heeft iemand een nieuwe slogan bedacht voor het bedrijf waar hij die dag heeft gewerkt. Maar de mooiste spreuk staat wel op het blaadje dat een roodharige baas van vandaag van een baas van morgen heeft gekregen. “Ik moet het vooral blijven proberen.”