Door Thijs Jacobs en Sjors Tanis

Idols komt dit jaar met een nieuw seizoen. Na acht jaar afwezigheid komt de talentenjacht weer terug op televisie. Op 23 maart is de eerste aflevering te zien op RTL 5. Maar in het verleden is er nog wel eens wat discussie geweest rond de zangwedstrijd.

Het eerste seizoen was dertien jaar geleden. ‘’De winnaar van Idols 2003 is geworden… Jamai.’’ De allereerste winnaar van de talentenjacht was bekend. Een uitslag waar weinig discussie over ontstond. Totdat website volkomenkut.com beweerde dat de winnaar al op voorhand bekend zou zijn.

De website publiceerde drie dagen na de finale een bericht waaruit blijkt dat de domeinnamen jamaimusic.nl en jimmusic.nl al vóór de halve finale van de talentenjacht in 2003 geregistreerd waren en de pagina van deelneemster Hind, hindmusic.nl, nog niet. De domeinnamen van Jamai en Jim zouden al op 27 februari zijn geregistreerd. Dat is een paar dagen voor de uitzending van 1 maart waarin deelneemster Hind het programma uit moest. “Hieruit blijkt dus dat AT Producties al dagen van tevoren wist dat Jim en Jamai door zouden gaan en Hind eruit zou moeten”, aldus Volkomenkut.com destijds. AT Producties is het bedrijf van Edwin Jansen, een van de Idols-juryleden. Zowel jamainmusic.nl als Jimmusic.nl is geregistreerd onder naam van AT.

In 2014 werd er een documentaire gemaakt over de eerste editie van Idols. In deze docu speculeerde Marieke van Ginneken, deelneemster aan de eerste editie, over de eerlijkheid van het programma. ´´Ik wist eigenlijk vanaf de laatste tien dat ik zeker niet bij de laatste twee zou horen. De kijkers moeten het gevoel hebben dat ze mee doen, maar uiteindelijk is het de televisiebaas”, vertelt ze.

Meer over de corruptie binnen Idols from Thijs Jacobs on Vimeo.