Het is officieel: Nederland heeft er weer een nieuw geloof bij. De kerk van het Vliegend Spaghettimonster staat sinds woensdag ingeschreven als een officieel kerkgenootschap bij de Kamer van Koophandel. Betekent dit dat iedereen een eigen geloof kan beginnen?

“In principe wel”, vertelt een persvoorlichter van de Kamer van Koophandel. “Iedereen kan een eigen kerkgenootschap beginnen, mits de geboden niet in tegenstrijd zijn met de wet. Ook is een genootschap, sinds een wijziging in de handelsregisterwet in 2008, verplicht zich te laten registreren bij de Kamers van Koophandel.”

Vliegend Spaghettimonster
Volgens de Nederlandse wet is een ‘kerkgenootschap’ een groep mensen die regelmatig samenkomen om over God te leren. De kerk van het Vliegend Spaghettimonster is zo’n groep. De kerk werd in 2005 opgericht als protest tegen een wet in de Verenigde Staten. Scholen waren verplicht om naast de evolutietheorie ook het scheppingsverhaal te leren. Natuurkundige, Bobby Henderson, richtte toen het Vliegend Spaghettimonster al eis dat zijn scheppingsverhaal ook op scholen werd verteld. Inmiddels is het een echt geloof geworden, die onder meer aanhangers heeft in Oostenrijk, Tsjechië en, nu ook in, Nederland.

Iedereen kan dus zijn of haar eigen religie oprichten, maar hiervoor moet je wel weten welke stappen je moet ondernemen: