Andy Murray staat voor de vijfde keer in de finale van de Australian Open. In de halve finale won hij in vijf sets van de Canadees Milos Raonic. In de finale is de Servische Novak Djokovic zijn tegenstander.

Raonic en Murray stonden zes keer eerder tegenover elkaar. Beide heren wonnen drie van die wedstrijden, maar het was Murray die de laatste twee ontmoetingen had gewonnen.

Tijdens de eerste vier sets ging het gelijk op. In de vijfde set leek Raonic geïrriteerd en vermoeid en kon hij Murray niet meer bijbenen. De wedstrijd eindigde in 4-6, 7-5, 6-7, 6-4 en 6-2 voor de Brit en stelde daarmee een plek in de finale vast.

Murray heeft in die vier finales nog nooit een keer gewonnen. Daarin verloor hij drie keer van Djokovic en een keer van Roger Federer. Wel won hij één keer Wimbledon en één keer de US Open. Ook is hij regerend Olympisch kampioen.

Djokovic en Murray spelen voor de 31e keer tegen elkaar. Hiervan won Murray negen keer en won Djokovic 21 keer. Djokovic won hiervan de laatste twee ontmoetingen. Uit deze statistieken lijkt
Djokovic daarmee de favoriet om de Australian Open te winnen.