Presidentskandidaat Donald Trump staat bekend om zijn opmerkelijke acties. Zo deed Trump, wegens een conflict met de presentatrice, niet mee aan het laatste verkiezingsdebat van Fox News. Volgens Lars Duursma, mediacoach van politici in de tweede kamer, gebeuren dergelijke acties ook in Nederland.

Zo kwam VVD-leider, Halbe Zijlstra, niet opdagen tijdens het laatste verkiezingsdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen bij ‘EenVandaag’. “Net als in Amerika, wordt er in ons land ook onderhandeld over verkiezingsdebatten”, vertelt Duursma.

Het verschil tussen het verkiezingsdebat hier en daar is dat het debat in Nederland veel voorspelbaarder is”, vindt Duursma. “In de VS wordt gedetailleerd onderhandeld over voorwaarden zoals het debatthema, de setting en welke camerashots wel of niet mogen. De vragen die de presentator stelt blijven in de VS geheim tot aan het debat zelf.”

De mediacoach vindt dat er in ons land minder aandacht besteed wordt aan de setting van het debat. “Politici en producenten onderhandelen tot op detailniveau met elkaar over de formulering van de stellingen en wie het bij welke stelling tegen elkaar opneemt.”

 Reëel
De eisen die politici stellen aan een programma zijn over het algemeen reëel, vindt de mediacoach. “Programma’s hebben de neiging om toeters, bellen en vakantiefoto’s toe te voegen aan het programma. Op deze manier wordt het debat een soort spelshow. Dit is slecht voor de individuele politici en voor het beeld van de politiek als geheel.”

Wensen
Volgens politiekverslaggever Frits Wester verschilt het per producent of zij iets doen met deze eisen. “Dit is sterk afhankelijk van welke wensen een politicus heeft en wat voor soort programma de producent maakt.”