In de VVV-kantoren in provincies waar geen carnaval wordt gevierd, komen flyers te liggen met algemene gedragsregels. Want hoe moeten de mensen boven de rivier zich nou gedragen is de vraag.

 

Jongeren uit steden dichtbij de randstad worden op gegeven moment toch wel benieuwd naar het fenomeen carnaval. De een moet absoluut niks hebben van de feestmuziek en het verkleden, maar de ander wil graag een poging wagen. Breda ligt dan het meest dichtbij voor hen en de meesten gaan dan ook daarheen. Wat er gebeurt, is dat zij niet helemaal weten hoe de Brabanders (of Limburgers) met elkaar omgaan. Er wordt aan vrouwen gezeten en gevochten. De Brabantse Carnaval Federatie wil daar verandering in brengen door middel van flyers.

Een voorbeeld waardoor de flyers op de markt komen is van Vincent van Maaren, een 22-jarige Rotterdamer:

“Ik ben drie jaar geleden voor eerst gaan carnavallen in Tilburg. Ik vond het eigenlijk meteen al een kut stad. We namen wat biertjes en probeerden van de sfeer te genieten. Ik was verkleed in een apenonesie, dus niks aanstootgevend lijkt mij. Een paar uur later stonden wij behoorlijk aangeschoten met een aantal gasten te praten. Op een gegeven moment begonnen zij dingen te roepen die nergens op sloegen. Iedereen werd steeds geïrriteerder. Dus na het ene beledigende woord volgde een nog erger woord. We gingen op de vuist. En ja hoor, even later zat ik voor de recht van de nacht in de cel. Mijn familie en vrienden werden gebeld. Mijn familie geschrok, terwijl mijn vrienden niet meer bij kwamen van het lachen. Mijn vrienden hebben sowieso al een hekel aan carnaval, daarom waren ze er niet bij. Crimineel Vincent is nu mijn nieuwe bijnaam in de groep. Dit verhaal achtervolgt mij echt nog steeds. Ik denk niet perse dat het vechten aan de carnavalstoeristen ligt, maar die Brabanders zijn af en toe wel echt een ander volk.”

Omdat dit een van de vele situaties is, wil de Brabantse Carnaval Federatie er nu echt iets aan gaan doen. Het is de bedoeling dat de VVV kantoren de flyers krijgen, maar een kantoor in Eindhoven weet hier nog niks vanaf. Joyce Restlau, medewerker van VVV Eindhoven: “Wij hebben dit artikel inderdaad ook gelezen. De flyer wordt uitgegeven door de Brabantse Carnaval Federatie. Tot op heden hebben wij deze folders zelf nog niet mogen ontvangen.” Maar ook het VVV kantoor in Rotterdam weet hier niks vanaf. Sophie van Baardewijk, medewerker VVV Rotterdam: “Wij hebben geen flyer liggen over het carnavallen. Maar ik denk dat het weer iets wat omroep Brabant zegt, meestal komen dat soort dingen niet hierheen.”