In Londen is er een kroeg op het idee gekomen om een speciale condoomautomaat te installeren. In deze automaat, ‘Johnny Be Good’ genaamd, zit een blaasapparaat gebouwd. Het systeem geeft alleen een rubbertje af wanneer de koper nuchter is. Hiermee wil producent Match.com voorkomen dat dronken jongeren het bed delen en vervolgens spijt krijgen van hun daad.

Het concept lijkt onlogisch. Je zou denken dat de fabrikant streeft naar veilige seks onder jongeren. ‘Johnny Be Good’ gaat ervan uit dat jongeren altijd verantwoordelijk genoeg zijn en enkel voor veilige seks kiezen. Jitske de Vries, consulent seksuele gezondheid, vindt het concept een prima streven. “Het verstrekken van condooms op het toilet van een café zou best een positief effect kunnen hebben op condoomgebruik, maar dan moet er geen alcoholslot op gezet worden”, concludeert de Utrechtse.

Realisering

Volgens De Vries werkt afschrikken daarentegen niet. “Het is van belang dat jongeren zich bewust zijn van de risico’s van onveilige seks. Maar het is ook belangrijk de positieve en leuke kant van gemeenschap te benadrukken. Wanneer je weet hoe je het voor jezelf en de ander plezierig kunt maken, zal het makkelijker zijn om je eigen grenzen aan te geven, ook onder invloed.”

Er zit natuurlijk een kanttekening aan het verhaal. Van alcohol is bekend dat het nadelige gevolgen kan hebben. Dit geldt ook bij seksueel gedrag. “Overmatig alcoholgebruik heeft niet alleen een negatief effect op de kwaliteit van seks, de kans op spijt neemt ook toe. Dit komt omdat de wensen en grenzen onder invloed vervagen. ‘Johnny Be Good’ is een initiatief om spijt te voorkomen, een goed streven”, meent de consulent.

Samenloop van omstandigheden

De Vries denkt dat het niet gebruiken van condooms ook vaak een vervelende samenloop van omstandigheden is. “Als je kijkt naar condoomgebruik zie je dat jongeren vaak van plan zijn om een rubbertje te gebruiken, maar als het ‘puntje bij paaltje’ komt, schiet het er toch vaak bij in. Dit kan met verschillende dingen te maken hebben. Ofwel de personen hebben geen condooms bij zich, of ze vinden het moeilijk het onderwerp aan te halen”, vertelt zij.

Nieuw initiatief

De consulent werkt mee aan een project dat gericht is op veilige seks onder invloed. Dit houdt in dat jongeren in gesprek gaan met studenten van hun leeftijd over seksualiteit en middelengebruik, bijvoorbeeld tijdens een festival of bij studentenverenigingen. Dit project is ontstaan uit een samenwerking tussen Sense, een centrum voor seksuele gezondheid, en Victas centrum voor verslavingszorg. Het project heet ‘LOS’ en werkt onder de zinspreuk: ‘Kroegtijger of stoeipoes, zonder kater’. Dit project is toegankelijk voor alle studenten. Wil jij met studenten praten over seksualiteit? Neem een kijkje op de pagina van LOS en meld je aan.