Bezoekers van restaurants willen dat kraanwater op de menukaart komt te staan. Honderdduizend mensen hebben hiervoor een petitie getekend en laten weten hier zelf voor te willen betalen. Ook festivalgangers vinden het belangrijk kraanwater te kunnen drinken.

De petitie is ondertekend door bezoekers van festivals, restaurants en cafés op de site ‘Overal Kraanwater Graag’. Het gaat veel mensen niet alleen om een goedkoper avondje uit. Maar liefst negentig procent zei tegen NU.nl zelfs te willen betalen voor kraanwater.

Drinkwaterbedrijven sporen de komende tijd restaurants aan om te allen tijde een karaf op tafel te zetten. Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van het land, kwam met het initiatief van de petitie. Het kraanwater moet ook op festivals en in openbare ruimtes te krijgen zijn.

Pieter Paul van den Oever, eigenaar van restaurant de Taamvenhoeve in Valkenswaard, is het niet eens met de petitie. Het restaurant geeft enkel gratis kraanwater aan haar klanten wanneer zij ook een andere consumpties bestellen. De Taamvenhoeve krijgt weinig kritiek op de regel. “Mensen hebben begrip voor het feit dat wij niet zomaar gratis kraanwater weggeven. Zij begrijpen dat dit ook geld kost.”

De eigenaar van het restaurant vertelt dat niet alleen de consumpties geld kosten. “De uitgaven aan ons personeel, de verwarming, het pand en elektriciteit moeten ook betaald worden. Wanneer wij kraanwater gratis weggeven zet het personeel zich in voor onze gasten zonder dat het iets oplevert”, concludeert Van den Oever.