Een nog onbekende heeft in Turlock California een tonnetje stierensperma uit een vrachtwagen gestolen. Het zaad is omgerekend 50.000 euro waard. Het gaat om sperma van de beste stieren uit het vak, met een hoge genetische waarde. Maar waar wordt stierensperma nu voor gebruikt? Niet alleen voor het bevruchten van koeien.

We weten niet altijd precies wat we binnen krijgen. Van veel etenswaren is bekend dat er dierlijke stoffen in zitten, maar we eten ook een heleboel stoffen waar we geen idee van hebben. Hieronder volgen een aantal van dat soort stoffen waarvan je misschien niet in de gaten had dat je ze elke dag gebruikt.

Stierensperma

De afgelopen jaren is er veel gespeculeerd over de mogelijkheid dat er stierensperma in energiedrankjes zit. Volgens Dr. Sander Kersten, hoogleraar voeding, metabolisme en genomics, is het onwaarschijnlijk. “Er zijn inderdaad bedrijven die claimen dat er dergelijke dierlijke stoffen in hun producten zitten. De producenten van deze artikelen willen hiermee een bepaalde indruk achterlaten. Of er daadwerkelijk stierensperma in energiedrank zit, lijkt me een broodje aap verhaal”, vertelt Kersten.

Bevergeil

Tussen de anus en het geslachtsorgaan van de bever wordt castoreum gevormd. De vloeistof, ook wel bevergeil genoemd, gebruiken we veel in het dagelijks leven. Bevers gebruiken het spul om zichzelf in te vetten. Wij gebruiken daarentegen als vanille-extract en als geurversterker in onze parfums.

Luizen

In Peru worden er speciale cactusplantages aangelegd om luizen te telen. Deze luizen worden later geplet en gebruikt als rode kleurstof in voedingsmiddelen en cosmetica. Voor het maken van één kilogram karmijnzuur, de officiele naam voor geplette luizen, zijn er ongeveer 140.000 luizen nodig.

Menselijk haar

L-Cysteine, een aminozuur dat voorkomt in veel eiwitbronnen, wordt gemaakt van menselijk haar. De stof wordt gebruikt om deeg een betere consistentie te geven zodat het langer bewaard kan blijven. China is de grootste producent van het product en maakt ook gebruik van eendenveren in plaats van menselijk haar. Het is niet duidelijk of dit ook in Nederland gebeurt.

Rattenhaar

De FDA, Food and Drug Administration, staat toe dat er 1 rattenhaar in 100 gram chocolade aanwezig mag zijn. Dat is al een redelijk smerig idee, maar de instantie staat ook toe dat er daarnaast 60 insectendelen in 100 gram chocolade mag zitten. De insecten komen namelijk samen met de cacaobonen in het productieproces terecht. De bonen worden wel gereinigd, maar er kan niet 100% uitgesloten worden dat insectenresten en het rattenhaar in het cacaopoeder terecht komen.

Gelatine

Het is onder de meeste mensen bekend dat gelatine voortkomt uit huid, botten en kraakbeen van zoogdieren. Gelatine wordt in het dagelijks leven veel gebruikt. Denk aan pudding, snoep en taartglacering. Het bindmiddel wordt verkocht als gelatineblaadjes en in poedervorm.