De 45e editie van het International Film Festival Rotterdam is woensdag afgetrapt met een knalfeest. Hier draaien de aankomende dagen veel films en worden talloze workshops gegeven. Waaronder: de Gender Swap Machine.

Elk jaar vindt het International Film Festival plaats en iedere editie zijn er weer andere trends in de filmwereld. Zo willen ze dit jaar onder andere aandacht schenken aan het onderwerp ‘transgender’. De film ‘The Danish Girl’ is een goed voorbeeld die het onderwerp beter bespreekbaar wil maken. Deze film speelt zich af in Kopenhagen in 1920. Elinar (Eddie Redmayne) heeft de hoofdrol. Hij wordt op een dag gevraagd door zijn echtgenote om als vrouwelijk model in te vallen. Hij raakt hier zo geobsedeerd door dat hij besluit als vrouw verder te leven. Dit maakt hem de eerste bekende transgender in de geschiedenis. Door het uitkomen van deze film is het daarom een goed moment om meer ruimte te bieden voor zelfexpressie in de cinema en interactiviteit rondom dit thema, vindt het film festival.

Interactiviteit is er in ieder geval zeker. In het Nieuwe Instituut in Rotterdam is tijdens het Film Festival de Gender Swap Machine te bezoeken. Deze activiteit staat geheel in het teken van jezelf verplaatsen in het lichaam van een ander, door middel van virtual reality.

“Tegenwoordig is er een snelle verschuiving te zien in het gebied over genderidentiteit. Grenzen vervagen. Steeds meer jongeren vertellen dat het geslacht dat zij bij de geboorte hebben gekregen niet overeenkomt met het idee wat zij van zichzelf hebben”, vertelt medewerker Maria. “Met dit experiment moeten zaken als genderidentiteit, intimiteit en wederzijds respect onderzoecht worden. Het is de bedoeling dat mensen zich bewust worden van zo’n situatie en zich kunnen inleven. En de technologie is er. Er wordt veel gedaan met virtual reality.”

12655948_1088157331223898_1831719446_o 12631258_1088157334557231_2012297680_o

Tijdens de ervaring in de Swap Machine hebben twee personen een bril en koptelefoon op waarmee zij via een 3D-video door de ogen van de ander kunnen kijken. Je zit beiden aan een andere kant van een muur. Je ziet elkaar dus niet. Na wat oefeningen krijg je een spiegel in je handen waarin je dan dus de andere persoon ziet. Ook kijk je naar de handen en benen van de ander. Elke beweging die je maakt gaat synchroon mee waardoor het erg realistisch is. Het word pas echt gek als de muur wordt weg gehaald en je jezelf ziet staan.

Er zijn nog talloze andere workshops die je kan volgen de aankomende week; een cursus vliegtuigjes vouwen, jingles maken of andere virtual reality experimenten. Maar er is ook een groot aanbod films. Het blijft natuurlijk een film festival.

Mocht je benieuwd zijn naar de Gender Swap of naar de andere bezigheden, bekijk even het blokkenschema op de website.