Eén van de grootste families van Nederland, ook bekend als de dartliefhebbers, start dit weekend met een grootste toernooi van de wereld. Met meer dan vijfduizend inschrijvingen, komt de groei neer op maar liefst zestien procent ten opzichte van vorig jaar. Meedogenloze knock-out rondes onderscheiden bliksemsnel de winnaars van de liefhebbers.

Darten, de sport die hele volksstammen aan rekenvaardigheden helpt, is (weer) booming in Nederland. Terecht, ons kikkerlandje kan zich inmiddels gemakkelijk met de wereldtop meten. Die buitenlandse wereldtop (lees veelal Verenigd Koninkrijk) is voldoende vertegenwoordigt vandaag. Waar deze pro’s aan te herkennen zijn? Ze spelen vooral op het grotere podium met een tribune erachter, maar ook dragen ze doorgaans polo’s met een waslijst aan sponsoren.

Rondjes en bottleneck
Bij de ingang blijkt al snel dat de rasechte kroegsport hand in hand gaat met tabaksconsumptie; de geïmproviseerde rokersruimte buiten zou al snel aangezien worden voor een bedevaartsoord. De Bonte Wever; een multi-facilitair complex met o.a. schaatsbanen en hotel, eent zich perfect voor de huisvesting van zeker duizenden aanwezigen. Ondanks de drukte, kan men er naar hart en lust letterlijk rondjes lopen en niet verdwalen. Knelpunten ter plekke? De sanitaire voorzieningen op een aantal plekken blijken een bottleneck.

Maar één uiteindelijke winnaar
Mark Willekens, een Bredase stukadoor, kijkt met verwachting uit naar zijn eerste potje. Op de vraag wie z’n favoriet is vandaag grapt hij: “Ikzelf natuurlijk!” Willekens eindigde vorig jaar bij de laatste tweehonderd. op de 63e plek om precies te zijn: “Dan heb je te maken met de grote jongens.”

DSC_0677

Nuchter tijdverdrijf
Volgens André Jansen draait goed darten vooral om nuchterheid: “Om goed te presteren moet je nuchter zijn. Bier drinken kan altijd nog in de derde helft. Ik speel nog maar een jaar, dus ik kom hier vooral om te kijken en leren. Het is net één grote familie met zoveel liefhebbers.” Op de vraag hoe je elkaar aanvult in een koppelpartij antwoordt hij het volgende: “Je kan op verschillende manieren uitgooien (de nul bereiken door punten te scoren). Ik gooi graag triple-negentien, mijn compagnon gooit liever triple-twintig, dus we vullen elkaar goed aan.”

Mannenkoren
Ook staat er een heuse feesttent. Nog net geen polonaise met z’n allen, maar vrolijk hakken met je maten op de Partyanimals. De biertjes – evenals frietjes én broodjes hamburger – vliegen over de toonbank. Het voornaamste publiek bestaat uiteraard uit mannen. De onderlinge communicatie binnenin de groepjes bestaat veelal uit testosteron gedreven onderbuik-grommen. En ja, jarennegentig-klassiekers vertaald naar brulkoren.

DSC_0673
Mayonaiseprop
Een portie aan zelfbediening (je mag zelf uitjes pakken en saus tappen) zorgt voor een snellere doorstroom van hongerige klanten. Slim natuurlijk, maar een broodje hamburger van vijf euro kan wellicht iets goedkoper. Een bezoekster moet nog wennen aan de tuitmechaniek van een grote pot doe-het-zelf-mayonaise; nadat er niks uitkomt, drukt zij extra hard door, waardoor er vervolgens een dikke mayonaiseprop op haar shirt schiet. De bediening schiet haar gelukkig te hulp met een servet.

Het lijkt erop dat darten voorlopig niet uitgespeeld is in Nederland. De doelgroep van veelal mannelijk kroegvolk produceert tijdens deze mijlpaal geheid nog een jaar aan sterke kroegverhalen. Voor vrouwen die vallen op stoere shag rokende, vloekende, en van vrachtwagens houdende mannen; zoek niet langer en kom volgend jaar je nieuwe vlam ontmoeten in Assen.