Dit weekend vindt Jumping Amsterdam plaats in de RAI. Honderden paarden ‘jumpen’ over het springparcourse of laten hun mooiste pasjes zien tijdens de dressuurwedstrijden.

Het is de 57ste keer dat het paardensportevenement wordt georganiseerd. Het paardensportevenement krijgt veel bezoekers van over de hele wereld vertelt één van de organisatoren: “Deze vier dagen krijgen we ongeveer 50.000 bezoekers.” Ook de ruiters komen van alle uithoeken. “Van Oekraïense tot Zweedse ruiters. Ze zijn allemaal bij de wedstrijd in Amsterdam”, vertelt de organisator

DressuurIMG_0812
Piaffe passage, uitgestrekte draf en de Spaanse pas. Alles kwam voorbij op de vrijdagochtend bij de Grand Prix. Tijdens deze wedstrijd streden werelds beste dressuurruiters om de eerste plaats. Het publiek is enthousiast. Aan het applaus is goed te horen wie de favoriete ruiter is. Ellen de Graaff, amateur ruiter en bezoeker, is voor de derde keer op het evenement en heeft ook een duidelijke favoriete: “Je hoopt natuurlijk dat een Nederlander wint, want dat is goed voor de Nederlandse paardensport. Maar als ik mijn geld zou moeten inzetten, zou ik dat zeker doen op de Engels ruiter Charlotte Durjardin en haar paard Uthopia.” Volgens De Graaf hebben ze al eerder bewijzen dat het hoge niveau aan kunnen. “Durjardin is voormalig olympisch kampioen. Ook het paard is super, zo lichtvoetig. Dat levert zeker punten op.” Helaas voor De Graaff heeft haar favoriet niet gewonnen. Ze is vijfde geworden met 76,24 punten. De Nederlander Edward Gal was haar te sterk en won de eerste plaats met zijn paard Glock’s Voice met een score van 77,62.

BeursIMG_0855
Naast de wedstrijden zijn er ook kooptentjes te vinden in de RAI. In de nagemaakte straten van Amsterdam is de allernieuwste mode voor paard en ruiter te vinden. De bezoekers weten de verkoopkraampjes te vinden, zo ook Nelleke Taal, bezoeker van het paardenevenement: “Het is hier altijd zo gezellig. De combinatie van wedstrijden, kleine winkeltjes en paardenliefhebbers. Het is top hier.” Ook haar vriendin Eva van Lieren is het hier mee eens: “Het is echt een dagje uit voor de paardenfans. We kijken hier echt naar uit. Zoals een kind uitkijkt naar een dagje Efteling”, vertelt ze lachend.

Grote wedstrijden
Een vrolijke sfeer is er bij de bezoekers zeker. Bij de ruiters is het duidelijk anders. Zij zijn erg gespannen voor de grote wedstrijden dit weekend. Op zaterdag zijn de dressuurpaarden aan de beurt met een kür op muziek. Ook de springpaarden gaan zaterdagmiddag van start met een springhoogte van 1.45 cm. Ze strijden dan voor de ‘Memorial’ prijs. Zondag zijn nog twee prijzen voor de springpaarden te winnen. De Amsterdam Six Bar en de Yacht prijs. Op deze dagen verwacht de organisatie top drukt. Denk je nu ook: daar moet ik naar toe! Helaas zijn de kaarten voor zaterdag en zondag al uitverkocht, maar met een kaartje online op markplaats zoeken, moet het misschien wel lukken, tipt een organisator.

Wil je nog meer lezen over Jumping Amsterdam, klik dan hier!