In Zwolle experimenteert Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Zwolle Noord met een collecte-app om digitaal te kunnen doneren tijdens de kerkdienst. Veel ouderen hebben geen smartphone en jongeren zullen niet gauw doneren. Hebben applicaties en internet wel nut in de kerk?

Ondanks dat in 2014 steeds meer ouderen een smartphone aanschaften, is er nog steeds een groep die geen smartphone heeft.  “In onze gemeente zijn vooral ouderen te vinden. Ze maken amper gebruik van smartphones”, vertelt Almar Petrus, penningmeester van Evangelische Baptisten Gemeente Breda.

Wi-Fi in de kerk

“In onze gemeente zit ons kerkgenootschap in een schoolgebouw. Daar is natuurlijk Wi-Fi aanwezig, maar daar hebben we het wachtwoord niet van”, vertelt de penningmeester. Om internet in de kerk te realiseren, moet een gemeente een eigen gebouw beheren. De gemeente moet daarnaast ook een eigen internetabonnement betalen. Het moet daarnaast rendabel genoeg zijn om internet in een kerkgenootschap te installeren.

“Wi-Fi in de kerk zou een leuke toevoeging kunnen zijn, maar het moet geen afleiding worden. Het gaat natuurlijk over het geloof en hoe de structuur van de dienst is. Als internet ingezet kan worden als goede toevoeging tijdens de dienst, kan het prima gebruikt worden. Maar het is niet noodzakelijk”, aldus Petrus.

Bijbel online

Volgens de betaalmeester is internet handig voor jongeren die hun Bijbel lezen tijdens de dienst. “Je hoeft geen fysieke Bijbel mee te nemen als er altijd internet is. Voor jongeren en ouderen kan dat handig zijn. Als je twijfelt over de inhoud van de preek, zou je iets snel kunnen opzoeken. Dan zou internet een prima hulpmiddel zijn tijdens de dienst”, suggereert Petrus.

App maakt geen verschil

Als mensen willen doneren, dan doen ze dat volgens de penningmeester. “In de gemeente hebben we een paar leden die een maandelijkse donatie doen. Heel af en toe doneert iemand spontaan. Zo’n applicatie gaat daar geen verschil in maken. Wanneer je wilt doneren, doe je dat gewoon”, vertelt Petrus.