WhatsApp is de eerste chatdienst die de mijlpaal van één miljard actieve gebruikers heeft behaald. De wereldbevolking bestaat uit zeven miljard mensen. Dat betekent dat één op de zeven personen gebruik maakt van de dienst.

Gyurka Jansen, Social Media Expert en Tech Journalist bij ThePostOnline, zegt dat de grootste verklaring van de populariteit van WhatsApp te maken heeft met sociale verplichtingen. Iedereen maakt gebruik van WhatsApp. Na de overname van Facebook in 2014 dreigden veel WhatsApp gebruikers over te stappen naar concurrent Telegram in verband met privacy. Maar zoals vanouds appen we er gewoon weer flink op los. “Blijkbaar vinden we veiligheid en privacy minder belangrijk dan sociale druk”, vertelt Jansen.

De eerste

WhatsApp was er vroeg bij. In 2009 werd de chatdienst opgericht. Er was nog geen enkele andere gratis app waar Iphone en Android gebruikers met elkaar konden communiceren. Gyurka Jansen denkt dat WhatsApp zo geïntegreerd is in ons dagelijks leven dat het moeilijk wordt voor een andere chatdienst om terrein te winnen. “Iedereen zegt appen, niet telegramme”, aldus de Tech Journalist.

De toekomst

Ondanks de groeiende populariteit is het goed mogelijk dat we over tien jaar WhatsApp compleet vergeten zijn. Voordat Facebook in Nederland aansloeg had niemand gedacht dat Hyves zou verdwijnen. Jansen weet uit het verleden dat wanneer app of dienst vanuit een nieuwe invalshoek wordt benaderd, het zomaar kan uitgroeien tot een social media wereldspeler.