De magische datum van 02-02-2002 is precies veertien jaar geleden. Op die dag trouwden toenmalig kroonprins Willem Alexander met zijn geliefde Máxima. Volgens een rapport van CBR waren zij niet de enige. Er zijn veel mensen die zich dagelijks bewust bezig houden met cijfers. Maar het eindigt niet bij cijfers.

Floor Thijs, werkzaam als psychologe, zegt dat een dwangneurose vaak angst of lijden als gevolg heeft. De dwang rondom hygiëne is iets wat vaak voorkomt. ‘’Vaak je handen wassen zou ziek worden, kunnen voorkomen. Als je het te vaak doet, wat vaak gebeurd bij een neurose, kan het ook schadelijk zijn voor de huid.’’

Cijferdwang is ook een bekende dwangneurose. Wanneer iemand zijn nekharen omhoog gaan staan bij het zien van 19:59 in plaats van 20:00 is de kans groot dat diegene last heeft van een vorm van cijferdwang. hanteren van een lievelingsgetal en dat vervolgens overal op toepassen wordt teldwang genoemd. Er wordt naar de dwang gehandeld omdat de persoon anders bang is dat er iets ergs gebeurt.

Thijs komt vooral cliënten met smetvrees tegen, maar ook komen er andere vormen van dwang voorbij. Ooit kwam er een cliënt langs wie bang was dat iemand al haar gegevens zou hebben. ‘’Die cliënt bracht uren per dag door op het internet om haar gegevens op sites en forums weg te halen, uit angst dat iemand kwaad zou willen met haar gegevens.’’

De angst voor de duivel houdt sommige mensen ook nog dagelijks bezig. De kans is dan ook aannemelijk dat op 6 juni 2006 velen er toch niet voor kozen om op deze speciale datum in het huwelijksbootje te stappen.