Slecht nieuws vanuit het Oranje-kamp. De assistent van bondscoach Danny Blind, Ruud van Nistelrooy, stopt komende zomer bij de Oranje leeuwen. De oud-international heeft een contract lopen tot juli, maar zal dit niet verlengen. De voormalig spits wil meer op het veld staan en zich richten op het geven van trainingen.

Van Nistelrooy zal in juli zijn carrière vervolgen bij de Eindhovense koploper PSV. Daar gaat de 39-jarige oud-voetballer functioneren als trainer-coach van de spitsen van PSV onder 17, -onder 19 en Jong PSV. De zeventigvoudig international zal aan het begin van het nieuwe seizoen zijn intrede maken bij PSV.

Van Nistelrooy kijkt, ondanks de teleurstellende resultaten, met een tevreden blik terug op zijn tijd bij het Nederlands elftal. Dat laat hij weten in een statement op website van de KNVB. “In mijn tijd als Oranje-international heb ik de technische staf natuurlijk van dichtbij aan het werk gezien, maar heb ik me eigenlijk nooit gerealiseerd hoeveel voorbereiding en tijd daarin ging zitten en wat daar in de praktijk allemaal bij kwam kijken. Voor mijn ontwikkeling als coach is dat een waardevolle ervaring. Wat me verder zeker zal bijblijven is de fantastische manier waarop ik heb kunnen samenwerken met spelers en staf. Ik ben de KNVB dankbaar dat ze me deze kans hebben gegund.”

Bondscoach Danny Blind betreurt het vertrek van Van Nistelrooy. “Hij wil meer op het veld staan,” legt Blind uit. “Ruud is een fijn mens en een fijne assistent, waar ik de afgelopen periode heel prettig mee heb samengewerkt. Ik denk dat hij het talent heeft om een goede trainer te worden en wens hem alle succes bij PSV.”

Ruud van Nistelrooy was, sinds het vertrek van Louis van Gaal, mede verantwoordelijk voor de leiding van de Nederlandse voetbalsterren. Hij werkte in zijn periode onder respectievelijke Guus Hiddink en Danny Blind, die er beiden niet in slaagden het succes van Van Gaal te vervolgen, waardoor Oranje het EK 2016 misloopt.